Automatizovani Osmatrači Asteroida

Automatizovani Osmatrači Asteroida

BERLIN (Associated Press) – Naučnici su u utorak rekli da su uključili novi teleskop u Evropskoj južnoj opservatoriji kao deo napora da automatizovani osmatrači asteroida postanu deo globalne automatizovane mreže za uočavanje asteroida koji mogu predstavljati rizik za Zemlju.

Teleskop od 56 centimetara koji je sada “pušten u pogon” u opservatoriji La Silla u Čileu, poznat kao TBT2, sarađivaće sa blizancem u Cebrerosu u Španiji, kako bi testirao da li se isti objekat u svemiru može otkriti jednim uređajem a zatim pratiti drugim.

Testovi su preteča planirane mreže automatizovanih teleskopa koju su razvili ESO i Evropska svemirska agencija. Projekt, nazvan Flyeye, istraživaće noćno nebo u potrazi za objektima koji se brzo kreću i obeležavati one koji bi mogli postati pretnja i te podatke prosleđivati istraživačima radi dalje istrage.

Više od 900.000 asteroida katalogizovano je u Sunčevom sistemu, a oko 25.000 ima orbitu koja ih približava Zemlji. Evropska svemirska agencija vodi listu rizika od više od 1.000 takvih objekata koji se pomno prate.

Automatizovani Osmatrači Asteroida

Meteor koji se srušio u blizini Čeljabinska u Rusiji 2013. godine imao je stotine povređenih ljudi usled letećeg stakla i iverja. Iako su takvi događaji retki, naučnici kažu da postoji veliki broj takvih predmeta u svemiru koji nisu otkriveni i mogli bi prouzrokovati značajnu štetu ako bi pogodili naseljena područja.

Prvi teleskop Flyeye treba da bude postavljen blizu vrha planine Monte Mufara, dugačke 1865 metara, na Siciliji u Italiji.

Flyeye deli sliku na 16 manjih podslika kako bi proširio vidno polje, slično tehnici koju koristi muvino složeno oko. Takvi letački teleskopi za snimanje pružaju vrlo veliko vidno polje: 6,7° x 6,7° ili oko 45 kvadratnih stepeni. 6,7° je oko 13 puta veći od prečnika Meseca gledano sa Zemlje (oko 0,5 stepeni).

U teleskopu, jedno ogledalo od 1 m ekvivalentnog otvora sakuplja svetlost iz celog vidnog polja 6,7 ° x 6,7 ° i napaja cepač snopa u obliku piramide sa 16 faseta. Kompletno vidno polje tada slika 16 odvojenih kamera Epruvete sadrže set sekundarnih sočiva.

Italijanska svemirska agencija (ASI) odgovorna je za razvoj celokupne infrastrukture koja ide do lokacije – uključujući pristupni put i struju, vodu i veze podataka – a ESA će isporučiti sam teleskop i pripremiti zgradu, uključujući kupolu teleskopa i povezane strukture .

“Naš cilj je da do 2030. automatizovani osmatrači asteroida mogu da pruže rano upozorenje za opasne asteroide veće od 40m, otprilike tri nedelje pre bilo kakvog udara“, kaže Holger Krag, šef ESA aktivnosti u svemirskoj bezbednosti.

“Razvoj Flyeye-a, prvog optičkog detektora u ESA-inim aktivnostima pretraživanja i otkrivanja, je osnovni i uzbudljiv korak.“

Prati naše novosti iz sveta nauke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI