Katalog ‘unknome’ sadrži skoro 2 miliona proteina

unknome

Katalog pod nazivom “unknome” je javno dostupna baza podataka koja je objavljena u časopisu PLOS Biology. Ova baza podataka sadrži informacije o proteinima, koji su generalno grupisani u porodice koje imaju zajedničkog evolucijskog pretka. Unikatnost ovog kataloga leži u njegovoj sposobnosti da pruži detaljne informacije o svakom proteinu, uključujući njegovu strukturu, funkciju i interakcije s drugim molekulama. Osim toga, “unknome” služi kao most između naučne zajednice i javnosti, omogućavajući svima da pristupe i razumeju složene informacije o proteinima. Kroz ovaj katalog, istraživači i entuzijasti mogu dublje istražiti svet proteina i njihovu ulogu u biološkim procesima

Sadržaj baze podataka

Unknome baza podataka sadrži sve porodice proteina koje imaju bar jedan protein kodiran ljudskom genetskom knjigom, odnosno genomom, ili genomima 11 drugih često proučavanih organizama. Uključeno je preko 13,000 grupa i skoro 2 miliona proteina.

Istraživanje na voćnim mušicama

Munro i njegove kolege koristili su ovu bazu podataka da prouče 260 gena. Ovi geni su zajednički za voćne mušice i ljude, a koji imaju niske “knownness” ocene. Nakon smanjenja aktivnosti svakog od ovih gena koji kodiraju proteine u mušicama, istraživači su otkrili da je oko 60 od njih esencijalno za život. Ostali su bili važni za reprodukciju, rast, kretanje i otpornost na stres.

Novi nalazi i buduće primene

“Čak i u vrlo dobro proučavanim [organizmima] poput mušica, postoje nove stvari koje treba otkriti,” kaže Munro, iz Medicinskog istraživačkog saveta Laboratorije za molekularnu biologiju u Cambridgeu, Engleska. Još uvek nije poznato da li neki ili svi ovi geni imaju slične efekte kod ljudi. Međutim, ova baza podataka može pomoći istraživačima da identifikuju važne ljudske proteine brzim pregledom sličnih proteina u lakše proučavanim organizmima. To su voćne mušice, kaže data naučnik Tudor Oprea iz Expert Systems Inc.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI