Nenjutnovska tečnost iz laboratorije Tonija Starka

d30 company logo

Nakon prototipa prsluka koji je otporan na ubode: poput viteških oklopa od lanaca, materijali različitih čvrstina su lančano povezani. Time omogućavaju onome ko ih nosi punu fleksibilnost pokreta bez ugrožavanja zaštite. Danas će tema ipak biti nešto malo drugačije – nenjutnovska tečnost.

chainmail protective material
Credit: WBWNenjutnovske tečnosti ili fluidi su supstance koje apsorbuju šok ili očvrsnu pri udaru. Kompanija D30 je specijalizovana u proizvodnji zaštitne opreme, bilo da ste ekstremni sportista ili vojnik na dalekom frontu.

nenjutnovska tečnost
Credit: Louis

Njihova proizvodnja se sastoji od sportskih oklopa, vojnih prsluka, obloga kaciga za američki fudbal, motociklističkih oklopa,itd.. Jedan od njih CE drugog nivoa zaštite od snažnog udara upravo je odgovoran za njihovu visoku reputaciju. 

protective motorcycle jacket
Credit: D30
non-newtonian fluid
Credit: MOW

Nenjutnovska tečnost koju su razvili naučnici kompanije D30 meša se sa hemikalijama koje uzrokuju da smeša očvrsne. Tom prilikom stvara se pena koja se nakon toga može ubrizgati u odgovarajuće kalupe, ovisno o tome kakve oklope i zaštitu klijent potražuje.

 

Povezano: PAMETNA ODEĆA KOJA MOŽE DA SE PRATI PUTEM WI-FI MREŽE NADGLEDAĆE VAŠE ZDRAVLJE?

 

Kako funkcioniše nenjutnovska tečnost?

nenjutnovska tečnost
Credit: Musto

Ljudi iz kompanije tvrde da se molekuli u tečnosti kreću slobodno i bez opstrukcija. Pritom stvaraju fleksibilnu masu, poput kita za drvo. Onog momenta kada se na njih izvrši sila udara, molekuli se zaključavaju na svojim mestima, apsorbuju i raznose energiju, a zatim se ponovo opuštaju i vraćaju u početno fleksibilno stanje.

nenjutnovska tečnost
Credit: Motor Authority

Reaktivno stanje smeše je ono što zapravo nosi njenu vrednost. Allison Barrie, specijalista vojne odbrane za FoxNews ne može da sakrije uzbuđenje zbog potencijala ovog prouzvoda:

“Ovo nike neka obična smeša ili plastelin koji vižate po obdaništima” rekla je.
“Ovo je smeša vredna mesta u laboratoriji Tonija Starka… a tu je, i stvarna. Nije deo fikcije rođene u Holivudu, već nešto što se trenutno uveliko upotrebljava u sportu, a već neko duže vreme u specijalnim vojnim operacijama.”

nenjutnovska tečnost testiranje
Credit: Youtube

Očigledno, nemoguće je samo se uvaljati u ovaj materijal kao čupavac u kokos i zaštititi se u potpunosti. Iako je Barrie umotala svoje prste u smešu i potvrdila je da nike osetila čekić kako udara po njenim prstima. D30 i dalje istražuje koje su potencijalne primene materijala, kao i koliko dugo svaka varijacija ove smeše zadržava svoje sposobnosti.

nenjutnovska tečnost zaštita
BlueGrass Seamless Lite D30 BTM Back Protector. Credit: SingleTracks

Za šta biste vi upotrebili ovu nenjutnovsku tečnost?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI