Pametna odeća koja može da se prati putem Wi-Fi mreže nadgledaće vaše zdravlje?

Pametna odeća

Inženjeri Univerziteta Purdue razvili su metod za pretvaranje postojećih predmeta od tkanine u nosivu odeću bez baterije koja je otporna na veš. Ova pametna odeća napaja se bežično putem fleksibilne zavojnice na bazi svile prišivene na samom tekstilu.

U bliskoj budućnosti, sva vaša odeća će postati pametna.

Upravo ova pametna odeća nadmašiće konvencionalnu pasivnu odeću, zahvaljujući minijaturizovanim elektronskim kolima i senzorima, koji će omogućiti besprekornu komunikaciju sa telefonom, računarom, automobilom i drugim mašinama. Pametna odeća ne samo da će vas učiniti produktivnijim već i proveriti vaše zdravstveno stanje, pa čak i pozvati pomoć ako pretrpite nesreću. Razlog zašto ova pametna odeća još uvek nije svuda po vašem ormaru je taj što je izrada ove pametne odeće prilično izazovna, jer je treba povremeno prati, a elektronika prezire vodu.

Inženjeri Purdue Univerziteta razvili su novu metodu prskanja / šivenja kako bi pretvorili bilo koji konvencionalni materijal od tkanine u nosivu bateriju koja se može očistiti u mašini za veš: „Premazivanjem pametne odeće sprejom visoko hidrofobnim molekulima možemo da je učinimo odbojnom na vodu, ulje i blato“, rekao je Ramses Martinez, docent u Purdue-ovoj školi za industrijski inženjering i u Weldon School of Biomedical Engineering u Purdue-u Visokoj tehničkoj školi. „Ovu pametnu odeću gotovo je nemoguće zamrljati, a može se koristiti pod vodom kao i prati u konvencionalnim mašinama za pranje veša bez oštećenja elektronskih komponenata ušivenih na njihovoj površini.“

Čvrstoća tipične vodootporne odeće i njihova smanjena providnost čine da se osećaju nelagodno nakon što ih nose nekoliko sati. „Zahvaljujući ultra tankim prekrivačem, naša pametna odeća ostaje fleksibilna i rastegljiva, isto kao i konvencionalne pamučne majice“, rekao je Martinez. Za razliku od uobičajene nosive opreme, Purdue pametna odeća ne zahteva baterije za napajanje. Jednostavnim sakupljanjem energije iz Wi-Fi-ja ili radio-talasa u okruženju, odeća je u stanju da napaja kola koja su ušivena na samom tekstilu.

Jedan primer je rukavica bez baterije koja osvetljava vrhove prstiju svaki put kada se korisnik nalazi blizu kabla pod naponom kako bi upozorila na mogućnost električnog udara. Drugi je minijaturizovani sistem za nadzor srca koji je našiven na perivoj znojnoj traci sposoban da nadgleda zdravstveno stanje nosioca. „Takvi nosivi uređaji, napajani sveprisutnim Wi-Fi signalima, učiniće da o odeći ne mislimo samo kao o odeći koja nas greje već i o nosivim alatima dizajniranim da nam pomažu u svakodnevnom životu, nadgledaju naše zdravlje i štite nas od nesreće “, rekao je Martinez.

„Pretpostavljam da će pametna odeća moći da prenosi informacije o držanju i kretanju nosioca mobilnih aplikacija, omogućavajući mašinama da razumeju čovekove namere bez potrebe za drugim interfejsima, proširujući dalje način na koji mi komuniciramo, na koji komuniciramo sa uređajima i igramo video igre . ”

Ova tehnologija se može proizvesti u konvencionalnim šivaćim objektima velikih razmera, od kojih se očekuje da ubrzaju razvoj i komercijalizaciju buduće pametne odeće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Astronomi otkrili najbližu crnu rupu Zemlji

Astronomi otkrili najbližu crnu rupu Zemlji

Teleskop Gemini North na Havajima otkriva prvu uspavanu i najbližu crnu rupu zvezdane mase u našem kosmičkom dvorištu Astronomi su koristeći Međunarodnu opservatoriju Gemini, kojom

e-bicikl

Kako odabrati e-bicikl? Evo devet najboljih!

Ako i dalje zamišljate e-bicikl kao tešku i glomaznu mašinu, razmislite ponovo. Tehnološki napredak znači da su današnji e-bicikli lagani, prenosivi i nude duže trajanje

Pronađen Hiparhov drevni katalog zvezda

Smatralo se da je grčki astronom Hiparh, ilustrovan na slici iznad u svojoj opservatoriji u Aleksandriji u Egiptu, napisao prvi, sada već drevni katalog zvezda.

Elon Musk preuzeo Twitter

Elon Musk preuzeo Twitter

Elon Musk, vlasnik Tesle i Space X-a je napokon preuzeo Twitter! Simpatični milijarder morao je na kraju da izbroji do 44 milijarde dolara kako bi