Pametna odeća koja može da se prati putem Wi-Fi mreže nadgledaće vaše zdravlje?

Pametna odeća

Inženjeri Univerziteta Purdue razvili su metod za pretvaranje postojećih predmeta od tkanine u nosivu odeću bez baterije koja je otporna na veš. Ova pametna odeća napaja se bežično putem fleksibilne zavojnice na bazi svile prišivene na samom tekstilu.

U bliskoj budućnosti, sva vaša odeća će postati pametna.

Upravo ova pametna odeća nadmašiće konvencionalnu pasivnu odeću, zahvaljujući minijaturizovanim elektronskim kolima i senzorima, koji će omogućiti besprekornu komunikaciju sa telefonom, računarom, automobilom i drugim mašinama. Pametna odeća ne samo da će vas učiniti produktivnijim već i proveriti vaše zdravstveno stanje, pa čak i pozvati pomoć ako pretrpite nesreću. Razlog zašto ova pametna odeća još uvek nije svuda po vašem ormaru je taj što je izrada ove pametne odeće prilično izazovna, jer je treba povremeno prati, a elektronika prezire vodu.

Inženjeri Purdue Univerziteta razvili su novu metodu prskanja / šivenja kako bi pretvorili bilo koji konvencionalni materijal od tkanine u nosivu bateriju koja se može očistiti u mašini za veš: „Premazivanjem pametne odeće sprejom visoko hidrofobnim molekulima možemo da je učinimo odbojnom na vodu, ulje i blato“, rekao je Ramses Martinez, docent u Purdue-ovoj školi za industrijski inženjering i u Weldon School of Biomedical Engineering u Purdue-u Visokoj tehničkoj školi. „Ovu pametnu odeću gotovo je nemoguće zamrljati, a može se koristiti pod vodom kao i prati u konvencionalnim mašinama za pranje veša bez oštećenja elektronskih komponenata ušivenih na njihovoj površini.“

Čvrstoća tipične vodootporne odeće i njihova smanjena providnost čine da se osećaju nelagodno nakon što ih nose nekoliko sati. „Zahvaljujući ultra tankim prekrivačem, naša pametna odeća ostaje fleksibilna i rastegljiva, isto kao i konvencionalne pamučne majice“, rekao je Martinez. Za razliku od uobičajene nosive opreme, Purdue pametna odeća ne zahteva baterije za napajanje. Jednostavnim sakupljanjem energije iz Wi-Fi-ja ili radio-talasa u okruženju, odeća je u stanju da napaja kola koja su ušivena na samom tekstilu.

Jedan primer je rukavica bez baterije koja osvetljava vrhove prstiju svaki put kada se korisnik nalazi blizu kabla pod naponom kako bi upozorila na mogućnost električnog udara. Drugi je minijaturizovani sistem za nadzor srca koji je našiven na perivoj znojnoj traci sposoban da nadgleda zdravstveno stanje nosioca. „Takvi nosivi uređaji, napajani sveprisutnim Wi-Fi signalima, učiniće da o odeći ne mislimo samo kao o odeći koja nas greje već i o nosivim alatima dizajniranim da nam pomažu u svakodnevnom životu, nadgledaju naše zdravlje i štite nas od nesreće “, rekao je Martinez.

„Pretpostavljam da će pametna odeća moći da prenosi informacije o držanju i kretanju nosioca mobilnih aplikacija, omogućavajući mašinama da razumeju čovekove namere bez potrebe za drugim interfejsima, proširujući dalje način na koji mi komuniciramo, na koji komuniciramo sa uređajima i igramo video igre . ”

Ova tehnologija se može proizvesti u konvencionalnim šivaćim objektima velikih razmera, od kojih se očekuje da ubrzaju razvoj i komercijalizaciju buduće pametne odeće.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOVIJE VESTI

Katapult za rakete – suludo ili brilijantno?

Logistički, finansijski i ekološki najzahtevniji procesi svakog svemirskog putovanja je njegov sam početak. Zbog jačine Zemljine gravitacije, potrebne su ogromne količine goriva da bi se

Život u budućnosti

Kako ćemo živeti u budućnosti?

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, duboki podrumi, plutajući gradovi i farme formiraće naš budući pejzaž, dok se očekuje da će svemirske luke sa lakim pristupom Mesecu