10 Najvažnijih Kriptovaluta Pored Bitcoina

10 najvažnijih kriptovaluta

Bitcoin nije samo kreirao trendove, uveo talas kripto valuta izgrađenih na decentralizovanoj peer-to-peer mreži, postao je de facto standard za kriptovalute, nadahnjujući sve veću legiju sledbenika i spinofova.

Šta su kripto valute?

Pre nego što bliže pogledamo neke od alternativa Bitcoin-u, vratimo se unazad i ukratko ispitajmo šta podrazumevamo pod pojmovima poput kripto valute i altcoin-a. Široko definisana kriptovaluta je virtuelni ili digitalni novac koji ima oblik žetona ili „kovanica“. Iako su neke kriptovalute krenule u fizički svet kreditnim karticama ili drugim projektima, velika većina ostaje potpuno nematerijalna.

 

„Kripto“ u kriptovalutama odnosi se na komplikovanu kriptografiju koja omogućava stvaranje i obradu digitalnih valuta i njihove transakcije u decentralizovanim sistemima. Pored ove važne „kripto“ karakteristike ovih valuta je i zajednička posvećenost decentralizaciji; kriptovalute obično razvijaju timovi kao kod koji ugrađuju mehanizme za izdavanje (često, iako ne uvek, kroz proces koji se naziva „rudarstvo“) i druge kontrole.

 

Kriptovalute su skoro uvek osmišljene tako da ne sadrže vladine manipulacije i kontrolu, mada kako su postajale sve popularnije, ovaj temeljni aspekt industrije našao se na udaru kritika. Valute po uzoru na Bitcoin zajednički se nazivaju altcoins, a u nekim slučajevima i „shitcoins“ i često su predstavljane kao izmenjene ili poboljšane verzije Bitcoin-a. Iako neke od ovih valuta mogu imati neke impresivne karakteristike koje Bitcoin nema, podudaranje nivoa sigurnosti koji Bitcoin-ove mreže postižu, tek treba da se vidi kod altcoin-a.

 

U nastavku vam predstavljamo listu od 10 najvažnijih kriptovaluta osim Bitkoina. Prvo, ipak, upozorenje: nemoguće je da ovakva lista bude potpuno sveobuhvatna. Jedan od razloga za to je činjenica da je početkom 2021. godine broj kripto valuta u svetu iznosio 4.000. Iako mnoge od ovih kripto valuta imaju malo ili nimalo praćenja ili obima trgovine, neke uživaju ogromnu popularnost među posvećenim zajednicama podržavalaca i investitora.

 

Pored toga, polje kripto valuta se uvek širi, a sledeći sjajni digitalni token možda će biti objavljen sutra. Iako je Bitcoin široko viđen kao pionir u svetu kripto valuta, analitičari usvajaju mnoge pristupe za procenu tokena koji nisu BTC. Na primer, uobičajeno je da analitičari pripisuju veliku važnost rangiranju kovanica jedan prema drugom u smislu tržišne kapitalizacije. Ovo smo uzeli u obzir, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih se digitalni token takođe može uvrstiti na listu.

1. Ethereum (ETH)

10 najvažnijih kriptovaluta - ethereum

Prva Bitcoin alternativa na našoj listi, Ethereum, je decentralizovana softverska platforma koja omogućava izgradnju pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija (DApps) bez ikakvih zastoja, prevara, kontrole ili ometanja treće strane. Cilj koji stoji iza Ethereuma je stvaranje decentralizovanog paketa finansijskih proizvoda kojima svako na svetu može imati besplatan pristup, bez obzira na nacionalnost, etničku pripadnost ili veru. Ovaj aspekt čini implikacije za ljude u nekim zemljama privlačnijim, jer oni bez državne infrastrukture i državnih identifikacija mogu dobiti pristup bankovnim računima, zajmovima, osiguranju ili raznim drugim finansijskim proizvodima.

 

Aplikacije na Ethereumu pokreću se na njegovom kriptografskom tokenu, eteru, specifičnom za platformu. Eter je poput vozila za kretanje po Ethereum platformi i traže ga uglavnom programeri koji žele da razvijaju i pokreću aplikacije unutar Ethereuma, ili sada investitori koji žele da kupuju druge digitalne valute koristeći etar. Eter, pokrenut 2015. godine, trenutno je druga najveća digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji nakon Bitcoina, iako zaostaje za dominantnom kriptovalutom po značajnoj marži. Od januara 2021. tržišna kapitalizacija etra iznosi približno 19% veličine Bitcoin-a.

 

Ethereum je 2014. pokrenuo pretprodaju za etar koja je dobila neodoljiv odgovor; ovo je pomoglo da se započne doba početne ponude kovanica (ICO). Prema Ethereum-u, on se može koristiti za „kodifikovanje, decentralizaciju, zaštitu i trgovinu gotovo svim stvarima“. Nakon napada na DAO 2016. godine, Ethereum je podeljen na Ethereum (ETH) i Ethereum Classic (ETC). Od januara 2021. godine, Ethereum (ETH) je imao tržišnu kapitalizaciju od 138,3 milijarde dolara i vrednost po žetonu od 1,218,59 dolara.

 

Ethereum planira da u 2021. godini promeni svoj algoritam konsenzusa iz dokaza o radu u dokaz o ulogu. Ovaj potez će omogućiti Ethereum-ovoj mreži da radi sa manje energije, kao i poboljšanom brzinom transakcija. Proof-of-stake omogućava učesnicima mreže da „ulože“ svoj etar u mrežu. Ovaj postupak pomaže u zaštiti mreže i obradi transakcija koje se dešavaju. Oni koji to rade nagrađuju se eterom sličnim kamatnom računu. Ovo je alternativa Bitcoin-ovom mehanizmu dokazivanja rada gde rudari nagrađuju više Bitcoina za obradu transakcija.

 

2. Litecoin (LTC)

litecoin

Litecoin, pokrenut 2011. godine, bio je među prvim kripto valutama koji su krenuli stopama Bitcoin-a i često se naziva „srebrom u zlatu Bitcoin-a“. Kreirao ga je Charlie Lee, diplomac MIT-a i bivši Googleov inženjer. Litecoin se zasniva na globalnoj mreži za plaćanje otvorenog koda koju ne kontroliše nijedan centralni organ i koristi „script“ kao dokaz rada, koji se može dekodirati uz pomoć CPU potrošačke ocene. Iako je Litecoin na mnogo načina sličan Bitcoin-u, on ima bržu stopu generacije blokova i stoga nudi brže vreme potvrde transakcije. Osim programera, sve je veći broj trgovaca koji prihvataju Litecoin. Od januara 2021. godine Litecoin je imao tržišnu kapitalizaciju od 10,1 milijarde dolara i vrednost po žetonu od 153,88 dolara, što ga čini šestom najvećom kripto valutom na svetu.

 

3. Cardano (ADA)

cardano

Cardano je kripto valuta „Ouroboros proof-of-share“ koja je stvorena od strane inženjera, matematičara i stručnjaka za kriptografiju putem pristupa zasnovanog na istraživanju. Projekat je koosnivao Charles Hoskinson, jedan od pet početnih članova osnivača Ethereuma. Nakon nekih neslaganja sa pravcem kojim se kretao Ethereum, napustio je i kasnije pomogao da se stvori Cardano.

 

Tim koji stoji iza Cardano-a stvorio je svoj blockchain opsežnim eksperimentisanjem i recenziranim istraživanjima. Istraživači koji stoje iza projekta napisali su preko 90 radova o blockchain tehnologiji na niz tema. Ovo istraživanje je okosnica Cardano-a.

 

Zbog ovog rigoroznog procesa, čini se da se Cardano izdvaja među svojim vršnjacima koji proveravaju uloge, kao i drugim velikim kripto valutama. Cardano je takođe nazvan „ubica Ethereuma“ jer se kaže da je njegov blockchain sposoban za više. Međutim, Cardano je još uvek u ranoj fazi. Iako je Ethereum pobijedio na osnovu modela konsenzusa o dokazivanju uloga, još uvijek je dug put u pogledu decentralizovanih finansijskih aplikacija.

 

Cardano ima za cilj da bude finansijski operativni sistem sveta uspostavljanjem decentralizovanih finansijskih proizvoda slično Ethereumu, kao i pružanjem rešenja za međuoperabilnost lanca, prevara birača i pravno traženje ugovora, između ostalog. Od januara 2021. godine Cardano ima tržišnu kapitalizaciju od 9,8 milijardi dolara, a jedan ADA trguje za 0,31 dolar.

 

4. Polkadot (DOT)

polkadot

Polkadot je jedinstvena kripto valuta sa dokazom udela koja za cilj ima pružanje interoperabilnosti između drugih blok-lanaca. Njegov protokol dizajniran je za povezivanje odobrenih blokova i bez dozvola, kao i proroka, kako bi sistemima omogućio zajednički rad pod jednim krovom.

Osnovna komponenta Polkadota je njegov relejni lanac koji omogućava interoperabilnost različitih mreža. Takođe omogućava „parahajine“ ili paralelne blok-lance sa sopstvenim izvornim tokenima za određene slučajeve upotrebe.

Tamo gde se ovaj sistem razlikuje od Ethereum-a je to što umesto stvaranja samo decentralizovanih aplikacija na Polkadot-u, programeri mogu da kreiraju sopstveni blok-lanac, istovremeno koristeći bezbednost koju Polkadot-ov lanac već ima. Sa Ethereumom programeri mogu da kreiraju nove blok-lance, ali moraju da kreiraju sopstvene mere bezbednosti koje nove i manje projekte mogu ostaviti otvorenima za napad, jer što je veći blok-lanci, to više sigurnosti ima. Ovaj koncept u Polkadotu poznat je kao zajednička bezbednost.

 

Polkadot je stvorio Gavin Vood, još jedan član osnovnih osnivača projekta Ethereum koji je imao različita mišljenja o budućnosti projekta. Od januara 2021. godine, Polkadot ima tržišnu kapitalizaciju od 11,2 milijarde dolara, a jedan DOT trguje za 12,54 dolara.

 

5. Bitcoin Cash (BCH)

10 najvažnijih kriptovaluta - bitcoin cash

Bitcoin Cash (BCH) zauzima važno mesto u istoriji altcoina, jer je to jedan od najranijih i najuspešnijih hard forkova originalnog Bitcoin-a. U svetu kriptovaluta fork se odvija kao rezultat rasprava između programera i rudara. Zbog decentralizovane prirode digitalnih valuta, veleprodajne promene koda u osnovi tokena ili kovanice moraju se izvršiti zbog opšteg konsenzusa; mehanizam ovog procesa varira u zavisnosti od određene kripto valute.

 

Kada se različite frakcije ne mogu dogovoriti, ponekad se digitalna valuta podeli, pri čemu izvorni lanac ostaje veran svom originalnom kodu, a novi lanac započinje kao nova verzija prethodnog novčića, zajedno sa promenama u njegovom kodu.

 

BCH je započeo svoj život u avgustu 2017. godine kao rezultat jednog od ovih podela. Rasprava koja je dovela do stvaranja BCH imala je veze sa pitanjem skalabilnosti; mreža Bitcoin ima ograničenje veličine blokova: jedan megabajt (MB). BCH povećava veličinu bloka sa jednog MB na osam MB, s idejom da veći blokovi mogu da sadrže više transakcija u sebi, a samim tim i brzina transakcije. Takođe donosi i druge promene, uključujući uklanjanje protokola odvojenog svedoka koji utiče na prostor bloka. Od januara 2021. BCH je imao tržišnu kapitalizaciju od 8,9 milijardi dolara i vrednost po žetonu od 513,45 dolara.

 

6. Stellar (XLM)

Stellar je otvorena mreža blokova koja je dizajnirana da pruži rešenja za preduzeća povezivanjem finansijskih institucija u svrhu velikih transakcija. Ogromne transakcije između banaka i investicionih firmi koje bi obično trebale nekoliko dana, određeni broj posrednika i koštale popriličan novac, sada se mogu obaviti gotovo trenutno, bez posrednika, a one koji čine transakciju koštaju malo ili nimalo.

 

Iako se Stellar pozicionirao kao blok-lanac preduzeća za institucionalne transakcije, to je i dalje otvoreni blok-lanac koji može da koristi bilo ko. Sistem omogućava prekogranične transakcije između bilo koje valute. Matična valuta kompanije Stellar je Lumens (XLM). Mreža zahteva od korisnika da drže Lumene da bi mogli da obavljaju transakcije na mreži.

 

Stellar je osnovao Jed McCaleb, član osnivač Ripple Labs i programer Ripple protokola. Na kraju je napustio svoju ulogu sa Rippleom i nastavio sa suosnivanjem Stellar Development Foundation. Tržišna kapitalizacija kompanije Stellar Lumens iznosi 6,1 milijardu dolara, a od januara 2021. godine procenjuju se na 0,27 dolara.

 

7. Chainlink

Chainlink je decentralizovana oracle mreža koja premošćuje jaz između pametnih ugovora, poput onih na Ethereumu, i podataka izvan njega. Blockchains sami nemaju mogućnost povezivanja sa spoljnim aplikacijama na pouzdan način. Decentralizovani oracle Chainlink-a omogućavaju pametnim ugovorima da komuniciraju sa spoljnim podacima, tako da se ugovori mogu izvršiti na osnovu podataka sa kojima sam Ethereum ne može da se poveže.

 

Chainlink-ov blog opisuje brojne primere upotrebe svog sistema. Jedan od mnogih slučajeva upotrebe koji su objašnjeni bio bi nadgledanje zaliha vode zbog zagađenja ili ilegalne sufonije koja se dešava u određenim gradovima. Mogli bi se postaviti senzori za nadgledanje korporativne potrošnje, nivoa vode i nivoa lokalnih vodnih tijela. Chainlink oracle može pratiti ove podatke i unositi ih direktno u pametni ugovor. Pametni ugovor mogao bi se postaviti za izvršenje novčanih kazni, izdavanje upozorenja na poplave gradovima ili fakturisanje kompanija koje koriste previše gradske vode sa dolaznim podacima iz oracle-a.

 

Chainlink je razvio Sergei Nazarov zajedno sa Steveom Ellisom. Od januara 2021. tržišna kapitalizacija kompanije Chainlink iznosi 8,6 milijardi dolara, a jedan LINK procenjen je na 21,53 dolara.

 

8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin je uslužna kripto valuta koja deluje kao način plaćanja naknada povezanih sa trgovanjem na Binance Exchange. Oni koji koriste token kao sredstvo plaćanja za razmenu mogu da trguju s popustom. Blockchain Binance Coin-a je takođe platforma na kojoj deluje Binanceova decentralizovana razmena. Berzu Binance osnovao je Changpeng Zhao i berza je jedna od najčešće korišćenih berzi u svetu na osnovu obima trgovine.

 

Binance Coin je u početku bio ERC-20 token koji je funkcionisao na Ethereum blockchain-u. Na kraju je imao svoje lansiranje matične mreže. Mreža koristi model konsenzusa o dokazivanju udela. Od januara 2021. godine, Binance ima tržišnu kapitalizaciju od 6,8 milijardi dolara, a jedan BNB ima vrednost od 44,26 dolara.

 

9. Tether (USDT)

tether

Tether je bio jedan od prvih i najpopularnijih u grupi takozvanih stablecoins, kripto valuta kojima je cilj da svoju tržišnu vrednost vežu za valutu ili drugu spoljnu referentnu tačku kako bi se smanjila volatilnost. Budući da je većina digitalnih valuta, čak i one glavne poput Bitkoina, imala česte periode dramatične volatilnosti, Tether i drugi stabilkoinci pokušavaju da ublaže kolebanje cena kako bi privukli korisnike koji bi inače mogli biti oprezni. Tether-ova cena je direktno vezana za cenu američkog dolara. Sistem omogućava korisnicima da lakše vrše transfere iz drugih kripto valuta natrag u američke dolare pravovremeno nego što ih zapravo pretvaraju u normalnu valutu.

 

Pokrenut 2014. godine, Tether sebe opisuje kao „platformu sa omogućenim blok-lancima dizajniranu da olakša upotrebu fiat valuta na digitalni način“. U stvari, ova kripto valuta omogućava pojedincima da koriste blockchain mrežu i srodne tehnologije za transakcije u tradicionalnim valutama, istovremeno smanjujući nestabilnost i složenost često povezane sa digitalnim valutama. U januaru 2021. godine, Tether je bio treća najveća kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 24,4 milijarde dolara i vrednošću po tokenu od 1,00 dolara.

 

10. Monero (KSMR)

10 najvažnijih kriptovaluta - monero

Monero je sigurna, privatna i neprocenjiva valuta. Ova kripto valuta otvorenog koda pokrenuta je u aprilu 2014. godine i ubrzo je izazvala veliko interesovanje kriptografske zajednice i entuzijasta. Razvoj ove kripto valute u potpunosti je zasnovan na donacijama i vođen je zajednicom. Monero je pokrenut sa velikim fokusom na decentralizaciju i skalabilnost, a omogućava potpunu privatnost korišćenjem posebne tehnike koja se naziva „ring signatures“.

 

Ovom tehnikom se pojavljuje grupa kriptografskih potpisa koja uključuje najmanje jednog stvarnog učesnika, ali pošto se svi čine validnim, stvarni se ne može izolovati. Zbog izuzetnih sigurnosnih mehanizama poput ovog, Monero je razvio nešto neukusne reputacije – povezano je sa kriminalnim operacijama širom sveta. Iako je ovo glavni kandidat za anonimno pravljenje kriminalnih transakcija, privatnost svojstvena Moneru takođe je korisna disidentima ugnjetavačkih režima širom sveta. Od januara 2021. Monero je imao tržišnu kapitalizaciju od 2,8 milijardi dolara i vrednost po žetonu od 158,37 dolara.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Metode fermentacije voća u Srbiji - Destilerija Krstić

Moderne metode fermentacije voća u Srbiji

Fermentacija voća je ključni proces u proizvodnji visokokvalitetnih alkoholnih pića, a savremeni pristupi i tehnologije omogućavaju proizvođačima da unaprede svoje proizvode i osvoje nova tržišta.

QA tester

Šta radi QA Tester?

Uloga QA testera postaje sve važnija kako tehnologija napreduje. QA tester, ili tester za osiguranje kvaliteta, igra ključnu ulogu u razvojnom timu, garantujući da krajnji

genetska terapija

Genetska Terapija i Njena Primena

Genetska terapija predstavlja revolucionarni pristup u medicini koji ima potencijal da radikalno promeni lečenje mnogih bolesti. Tokom poslednjih decenija, napredak u ovoj oblasti je bio