Nintendo Game & Watch: Nova-stara handheld konzola

Nintendo Game & Watch console

U sklopu proslave 35-e godišnjice Super Maria, handheld konzola Nintendo Game & Watch je ponovo rođena. Sa ovom konzolom svet se upoznao davne 1980. godine u Japanu. Bila je to prva prenosiva konzola koju je Nintendo proizveo, pre Game Boy-a i modernog Switch-a.

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros

Kao što smo već napomenuli, uređaj je rađen po uzoru na originalni Game & Watch. Praktično jedina izmena koju su u Nintendu napravili je LCD displej od 2,5” u boji koji je zamenio originalni segmentni ekran. Uz, naravno, savremeni USB-c konektor za punjenje.

Crveno-zlatna paleta, sa crnim D-padom i crvenim A i B tasterima sa desne strane odaje pravi retro utisak. Nintendo nostalgičari, čak i oni koji se ne sećaju ove konzole, obožavaju oblik uređaja koja neodoljivo podseća na NES Classic kontroler.

Displej je živopisan i svetao, i mnogi bi rekli da je upravo to ono što je nedostajalo originalnoj konzoli. Uređaj iz 80-ih imao je monohromatski, segmentni displej sa tečnim kristalima, bez pozadinskog osvetljenja. Unapred podešeni segmenti “grafike” bi se uključivali i gasili dok se igrate.

Novi ekran je, suštinski, ekran mobilnog telefona, te su boje bogate pod pravim uglom. Pod većim uglovima boje se ispiraju, što, neko će reći, doprinosi retro doživljaju.

Zašto Nintendo Game & Watch?

Odgovor na ovo pitanje svakako nike teško izvući iz konteksta. Iako se funkcija sata u današnje vreme ne smatra impresivnim, početkom osamdesetih, po pojavljivanju uređaja, slučaj je bio drugačiji. 

Sat je sa temom Super Maria i prikazuje vreme kao različite blokove dok Mario neprekidno trči sleva nadesno, gazeći neprijatelje dok padaju s vrha ekrana. Crni kvadrat polako otkucava na ivici ekrana kako bi prikazao sekunde, dok se sami blokovi razbijaju i zamenjuju kada se promene minut i sat. Sekunde se broje zvukom „otkucavanja“, ali možete ga jednostavno utišati i podesiti osvetljenost ekrana pomoću dugmeta Pause / Set.

Sat je prepun Easter egg-ova i interaktivnih delova. Kada pritisnete tastere A ili B učinite da više Koopa Troopa i Goombasa pada sa neba, a pritiskom na oba istovremeno učinite da vreme “zatreperi”. Pozadina se menja kroz različite dnevne i noćne teme u zavisnosti od doba dana, a možete odabrati različite stilove za „scenu“ preko koje Mario prolazi pritiskom na dugme Time – vreme. Luigi povremeno iskače umesto Maria, a animacije za prelaze u minutima i satima variraju.

Ali, dosta o šminki, šta je sa igrama?

Nintendo Game & Watch Igre

Pritiskom na taster Game, birate između tri instalirane igre: Super Mario Bros, Super Mario Bros 2 (Lost Levels) i Mario Ball, prvu Game & Watch igru ikada.

Super Mario Bros.

Super Mario Bros. je klasična i revolucionarna igra Famicom/NES iz 1985. Dobro se igra i odlično izgleda na malom ekranu. Čak ni veliki palčevi nekih prijatelja koji su igrali sa nama, nisu imali problema sa sitnim kontrolama. Malo je toga novog moguće reći o Super Mario Bros-u, a da već nije rečeno. Ono što je sigurno je da je to bila prva sjajna Mario igra, koja je pokrenula carstvo. OK, Mario je postojao pre SMB-a, ali ovo je igra koja je zaista pokrenula serijal i verovatno pomogla da se sačuva koncept kućnih video igrara.

Super Mario Bros. 2 (Lost Levels)

Super Mario Bros.2 je japanska verzija igre, koju ne treba mešati sa re-skinovanom verzijom potpuno drugačije igre Doki Doki Panic koja je bila izdata u Severnoj Americi. Grafički i mehanički je skoro identičan Super Mario Bros-u, samo mnogo teži. Uključivanje je lep bonus, ali šteta je ne videti američku verziju Super Mario Bros.2 ili Super Mario Bros.3 na uređaju. One su u svakom pogledu daleko superiorniji od japanskog Super Mario Bros.2 . Ti nastavci su takođe bili mnogo uticajniji na Mario seriju u celini i uspostavili su likove i koncepte koji su u Mario igrama ostali do danas.

Mario Ball

Treća igra je Mario verzija Ball-a, prve Game & Watch igre. To je vrlo jednostavna igra žongliranja u kojoj pomerate Mariove ruke levo i desno kako biste hvatali lopte koje mu lete iznad glave, pri čemu svaki ulov donosi poen. Jednostavno je, ali je i zabavno. To je takođe dobar podsetnik na Game&Watch nasleđe koje nije opstalo ni približno toliko koliko Mario.

Game & Watch: Super Mario Bros. nije zamišljen da bude sveobuhvatna kolekcija ili čak posebno koristan uređaj za bilo šta osim brzih gejming sesija i pokazivanja vremena. Ovo je jednostavno zabavan, mali uređaj koji se vraća na prenosne korene Nintendovih video igara i slavi 35 godina Super Mario Bros.

Da li je vredan kupovine?

Nintendo Game & Watch je svakako zagolicao maštu gejming nostalgičara, i njima će svakako biti interesantan. Mlađim naraštajima gejmera, koji nisu odrasli uz italijanskog vodoinstalatera, Gumbe i krilate kornjače, možda ne toliko. Za neke – možda će The Legend of Zelda verzija ove konzole biti primamlljivija? Takoreći – slušajte svoje srce!

Povezane vesti: Nova ekspanzija za World of Warcraft – Dragonfly

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI