5 IoT Tehnologija Koje Treba Da Znate U 2021

5 IoT Tehnologija

Nisu to samo stvari budućnosti: Nove tehnologije omogućavaju pokretanje svih vrsta aplikacija i algoritama mašinskog učenja na sićušnim uređajima male snage. Takođe omogućavaju nove vrste IoT senzora koji ne zahtevaju baterije i mogu da utvrde tačnu lokaciju tela. Ovo su neki od primera novih IoT tehnologija koje menjaju prirodu povezanih uređaja – kako pokreću IoT aplikacije i kako međusobno komuniciraju. Takve inovacije su omogućene novim napretkom u hardveru i softveru. Sledi 5 IoT tehnologija koje treba da znate u 2021. godini, od senzora sa novim mogućnostima za proizvodnju energije do svežih metoda za pokretanje softvera na malim uređajima.

Senzori bez baterije

Ako bi senzori mogli da generišu sopstvenu snagu, zamislite implikacije: nema potrebe da brinete o zameni baterija, što je velika stvar kada primene senzora uđu u stotine, ako ne i hiljade ili desetine hiljada lokacija. Startup sa sedištem u Santa Clari u Kaliforniji, nazvan Everactive, radi na takvoj inovaciji sa svojim Eversensorom, koji sadrži razne tipove senzora i generiše energiju iz kombinacije izvora, uključujući solarnu, vibracionu i termalnu energiju u zatvorenom. Kompanija je rekla da njeni Eversensors mogu trajati 20 godina, a da nikada ne trebaju rutinsko održavanje.

Kontejneri za MCU uređaje

Kontejnerska tehnologija postaje sve važnija za pokretanje aplikacija na IoT uređajima, ali jedno područje kojem nije posvećeno toliko pažnje su kontejneri za jedinice mikrokontrolera ili MCU – sitni čipovi male snage koji rade na desetinama miliona IoT uređaja, od povezanih mašina za pranje do senzora grejanja u rafinerijama nafte. Jedan dobavljač pod nazivom Nubix razvio je rešenje za primenu kontejnera aplikacija na MCU uređaje koji imaju operativne sisteme u realnom vremenu. Kompanija kaže da će takva rešenja učiniti razvoj i upravljanje IoT uređajima agilnijim i skalabilnijim.

5 IoT Tehnologija
IoT (Internet of Things) concept.

Mrežasti senzori

Nosivi uređaji budućnosti moći će da urade mnogo više od pukog merenja otkucaja srca, stresa i kvaliteta sna – moći će da prate tačno kretanje tela. Tu dolaze mrežasti senzori. Tehnologija se sastoji od bežične mreže senzora, a senzori, koji se mogu integrisati sa odećom, prikupljaju gotovo neizrecivu količinu podataka. Te tačke podataka, zauzvrat, aplikacija može da koristi za određivanje položaja tela u 3D prostoru. Ovo je tačan pristup jednog dobavljača mrežastih senzora, Cipher Skin, čiji se BioSleeve monitori mogu koristiti za sve, od programa rehabilitacije do super zahtevnih režima vežbanja.

Mrežno rezanje za IoT aplikacije

Sa 5G mrežama koje se pojavljuju na mreži širom sveta, kompanije na rezanje mreža gledaju kao na način za segmentiranje veza za IoT uređaje sa različitim zahtevima za latenciju, pouzdanost i propusnost, između ostalog. Kao oblik virtuelizacije mreže, rezanje mreže može se koristiti da bi se, na primer, IoT-ove kritične implementacije postavile u vezu sa niskim kašnjenjem i širokim propusnim opsegom, prema Ericssonu, jednom dobavljaču telekomunikacija koji je tehnologiju učinio dostupnom za 5G mreže koje koriste njegovu opremu. To može organizacijama omogućiti da kreiraju nove poslovne modele među različitim „komadima“ svojih 5G mreža, istovremeno poboljšavajući efikasnost infrastrukture, rekla je kompanija.

TiniML

Da li se svo mašinsko učenje mora odvijati u cloudu ili čak u obližnji edge gateways mrežama? Šta ako takvo radno opterećenje može da se pokreće na sitnim čipovima koji uopšte omogućavaju toliko IoT uređaja? Ovo je ideja koja stoji iza TiniML-a, rastućeg polja hardverskih i softverskih tehnologija koje omogućavaju pokretanje algoritama mašinskog učenja na malim uređajima male snage, poput mikrokontrolera. TiniML može da omogući senzore sa mogućnostima prediktivnog održavanja za proizvodnu opremu i supertačnim praćenjem lokacije robe u pokretu, izvestila je industrijska publikacija Stacey on IoT. Takođe može omogućiti medicinskim uređajima da bolje zaštite podatke o pacijentu zadržavanjem analize podataka na uređaju.

Prati najnovije inovacije na Digitalnom Svetu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI