Kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova?

Fujitsu Esprimo e510

Nekada bismo baš, eto, da osposobimo onaj računar iz ormara, ali ako može da nas ne košta mnogo. U mom slučaju ovo se pretvorilo u avanturu sa napajanjem. Budući da je situacija prilično specifična, velika je šansa da ovo objašnjenje neće mnogim ljudima koristiti, ali je svakako zabavna prilika za učenje. Tako da, iako vam možda neće zatrebati, naučite u nastavku ovog teksta kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova.

Zasigurno svi sada već kod kuće imamo jedan ili više računara koji su zastareli u nekom užem smislu, ali svakako još uvek nisu ispričali svoje. U mom slučaju to je Fujitsu Esprimo e510.

Kancelarijski računar koji bi, nesumnjivo, mnogim kancelarijama i danas služio. Srce ovog računara je Intel i3 3220 procesor sa dva fizička jezgra i 4 thread-a. Uz 8GB DDR3 ram memorije i SSD-om itekako je sposoban da i dalje strimuje i reprodukuje video u HD formatu i služi kao sasvim solidna online mašina.

 

office pc
Fujitsu Esprimo e510

Jedini problem sa ovim računarom, makar u mom slučaju, bio je taj što se nakon nekog određenog vremena gasio.

Vreme gašenja je variralo, nekada bi izdržao nekoliko sati, nekada bi se ugasio i pre nego što završi boot sekvencu. To je naslutilo da moja inicijalna sumnja da se pregreva procesor nije tačna.

Potvrda toga je usledila nakon promene termalne paste i strogog kontrolisanja temperature CPU-a pod opterećenjem. Sledeći optuženik bilo je napajanje.

Zašto biste prepravljali napajanje sa 20 na 16 pinova?

Fujitsu za svoju Esprimo seriju koristi namensko napajanje, koje ne samo da ima 16 pinova za priključak na ploču (za razliku od starijeg standarda od 20, a kod novih napajanja 24 pina, ne računajući dodatne pinove za procesor i grafičku kartu), već koristi i napon od isključivo 12 volti, izuzev jednog signalnog pina koji koristi trenutnih 11 volti i jednog kontrolnog pina koji koristi 5 volti.

Od 15 pinova ukupno (jedan se ne koristi) čak njih 6 nose napon od 12 volti. Do njih, kao i na drugim, standardnim napajanjima, taj napon dovode žice žute boje.

Pored njih, imamo i još 6 crnih žica (GND), zelenu žicu koja šalje signal za uključenje napajanju time što se kratko spoji sa crnom žicom kada pritisnemo taster na kućištu. Tu je još siva žica, koja nosi signalnih 5 volti, kao i ljubičasta koja nosi pomenutih 11 volti u slučaju ovog napajanja.

Uglavnom, na napajanjima koja ne proizvodi Fujitsu, ova ljubičasta žica nosi standardnih 5 volti kao signal. Ovo, uz samo smanjenje fizičkog broja pinova, je jedan od izazova u ovom projektu.

 

Kako prepraviti napajanje sa 20/24 na 16 pinova

 

Potrebno:

1 x staro napajanje odgovarajuće jačine

1 x Podesivi DC-DC StepUp Converter 2-24V (ja sam koristio ovakav)

Lemilica

Sečice

Multimetar

Šrafciger

Izolir-traka

 

Prvi korak – zamensko napajanje

Dakle, prvo nam je potrebno napajanje koje će da zameni fabričko. Ukoliko je neispravno napajanje snage 250W bilo bi poželjno da ga zamenite jednim iste ili veće snage. U mom slučaju, poslužilo je prastaro Nomak napajanje PX-450 snage 275W (slika 1).

 

psu specs
Slika 1. Napajanje Nomak PX-450

 

Drugi korak – uklanjanje konektora i testiranje napajanja

Odsecite sve konektore sa žica, što bliže samim konektorima kako biste imali više žice za buduće manevre kroz kućište. Preporučljivo je da grupišete sve žice iste boje radi lakšeg snalaženja. (slika 2)

 

dissasembled psu
Slika 2. Odsečeni konektori i grupisane žice

 

Ukoliko niste sigurni da je napajanje ispravno, možete ga testirati tako što ćete signalnu žicu zelene boje povezati sa jednom od crnih žica. (slika 3) Ukoliko ventilator počne da se okreće kada ga uključite u struju, velike su šanse da je ispravno. Dodatno, možete multimetrom proveriti napone na svim žicama, a prema tabeli na slici 4. Ukoliko stavite pozitivnu sondu multimetra na crvenu žicu, negativnu na crnu, trebali biste dobiti očitavanje od 5V.

 

Slika 3. Povezane zelena i crna žica simuliraju signal koji daje ploča za uključenje napajanja

 

Boja žice Voltaža
Narandžasta ili braon  + 3,3 V
Crvena  + 5 V
Žuta   +12 V
Ljubičasta   +5 VSB (Stand By)
Zelena   PS_On signal
Siva  Power_Good
Plava    – 12 V
Bela    – 5 V
Crna   Nula (GND)

 

Ukoliko vam je potrebno napajanje za led rasvetu, za punjače ili druge uređaje koje koriste neke od navedenih napona, staro napajanje se u trenutnom stanju može iskoristiti u tu svrhu prema gore navedenoj tabeli.  Kombinovanjem različitih žica, možete dobiti razne napone; ukoliko ukombinujete plavu (-12V) i žutu (+12V) dobićete napon od 24V. 

Dakle, kombinacijama uvek dobijate onoliku voltažu na izlazu kolika je razlika u naponu između dve žice.

Treći korak – PinOut i povezivanje

Kako smo gore napomenuli, od ukupno 16 pinova za Fujitsu računar (slika 5), imamo 6 žutih od 12 volti, 6 crnih koji predstavljaju nulu, i tri signalna, zeleni, sivi i ljubičasti koji je potrebno preinačiti u odgovarajuću voltažu, kao i jedan pin (broj 9) koji ne koristimo. 

 

Fujitsu 16pin pinout
Slika 5. Pinout 16pin konektora za napajanje

 

Možda već sada možete zaključiti da u ovom projektu nećemo koristiti crvene i narandžaste žice sa zamenskog napajanja, kao ni plavu i belu. To je zato što se sve dodatne korekcije voltaže koje inače rade sama napajanja (5 volti za USB priključke i slično) kod Fujitsu Esprimo računara rade na samoj matičnoj ploči. Dakle, potrebno nam je 6 žutih, 6 crnih, zelena, siva i ljubičasta.

Ukoliko imate starije napajanje poput mog sa 20 pinova, verovatno nećete imati 6 žutih žica. To nije problem, budući da sve uglavnom potiču iz iste tačke, te se jedna može podeliti na dva ili više pinova. Možda ste primetili i da to u Fujitsu napajanju nije slučaj, što možemo videti na slici broj 5. 12V(1) i 12V(2) (voltaže na pinovima 3,4,5 i 14,15,16) se razlikuju u tome što potiču iz različitih transformatora u samom napajanju.

Neko bi se složio da je ovo bezbedniji način, no to se svakako izbegava u PSU standardima, budući da su takva napajanja daleko teža za kontrolu. Pošto napajanje koje ja koristim za zamenu ima svega 5 žutih žica, dva pina sam morao da spojim na jednu od njih. Metodom nasumičnog odabira sam odlučio da to budu pinovi 15 i 16. Izbor o kom se priča i dan danas. Jer je bio dobar. 

Četvrti korak – korekcija signalne voltaže

Kao što smo rekli, ljubičasta signalna žica nosi 5 volti dok je nama potrebno 11V. Da bismo to postigli, potrebno je nalemiti ljubičastu žicu na VIN+ kontakt DC-DC konvertera, dok na VIN- treba nalemiti crnu žicu. Na izlazne kontakte konvertera (VOUT+ i VOUT-) nalemite komade ljubičaste (na VOUT+) i crne žice (na VOUT-). (slika 6). Crnu žicu sa VOUT- izlaza na konverteru možete upotrebiti kao jednu od 6 potrebnih žica koje nose nulu. 

 

DC to DC booster
Slika 6. Povezan DC-DC konverter

 

Povežite multimetar na izlaz konvertera (+ na ljubičastu, – na crnu žicu), povežite zelenu sa jednom crnom žicom da bismo poslali napajanju signal za uključenje, i uključite napajanje u struju.

Na samom konverteru postoji šraf, koji je potrebno malim šrafcigerom okretati suprotno od smera kazaljke na satu dok multimetar ne bude prkazivao traženih 11 volti. Nakon toga, isključite napajanje iz struje, i razdvojite zelenu i crnu žicu.

Naravno, savetuje se svaki oprez u svakom projektu koji uključuje struju. Iako su naponi na izlaznim žicama napajanja nedovoljni da vas ozbiljno povrede, sam dovod struje do napajanja itekako jeste. Ukoliko ste staro napajanje pronašli negde na tavanu, savetujem da detaljno pregledate naponski kabel i uverite se da nema oštećenja i vlage.

Peti korak – povezivanje napajanja

Sada je potrebno povezati odgovarajuće žice na konektor za matičnu ploču. Možete koristiti konektor odsečen sa neispravnog Fujitsu napajanja, ukoliko ste sigurni da je zaista neispravno. Ja u trenutku dok sam radio ovaj projekat nisam bio sasvim siguran da je to slučaj pa nisam želeo da sečem konektor. Naime, ovaj eksperiment je bio baš to – eksperiment i dijagnostika. Nisam želeo da kupim drugo napajanje ukoliko je problem na ploči ili nečemu što nije napajanje.

Vođen time, a i oduševljenjem što Fujitsu, iako se potrudio da napravi sasvim jedinstveno i iritirajuće napajanje, i prateće iritirajuću ploču pride, koristi identičnih 16 pinova poput prvih 16 sa standardnog 20 pinskog konektora, odlučio sam da iskoristim konektor Nomak-ovog napajanja. (slika 7) Prvih 16 pinova savršeno ulegnu u konektor na ploči, dok preostala 4 pina viška neometano “vise” sa strane. Pretpostavljam da ih možete odseći, ali budući da ovo nije (ni blizu) najveća estetska falinka ovog projekta, savetovao bih vam da ne gubite vreme na to.

Naravno, ukoliko biste koristili originalni konektor, povezivanje bi bilo daleko lakše. Potrebne su veštine iz osnovne škole, tačnije spojiti žicu svake boje sa njenim parom. Ukoliko pak koristite konektor sa drugog napajanja kao ja, obratite pažnju na to koja žica ide na koji pin. U suprotnom, možete trajno oštetiti ploču ili se povrediti. Kao dodatnu zaštitu, obmotajte DC-DC konverter izolir-trakom. (slika 8) 

 

kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova
Slika 7. Povezan konektor za ploču, sa označena 4 pina viška

 

kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova
Slika 8. Zaštićeni kontakti konvertera

 

Šesti korak – test

Sada preostaje samo da priključimo napajanje na matičnu ploču i testiramo plodove našeg rada. (slika 9 i slika 10)

 

kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova
Slika 9. Konektor novog-starog napajanja povezan na matičnu ploču

 

kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova
Slika 10. Kompletan računar sa novim napajanjem

 

Zaključak

Ovaj projekat, iako je užasno zabavan, ne bih u ovom obliku preporučio kao trajno rešenje. Pored toga što ne zadovoljava estetske kriterijume (slika 11), ukoliko biste se odlučili za ovakav poduhvat kao trajni lek, bilo bi potrebno uraditi neke stvari malo drugačije.

Zasigurno biste trebali koristiti originalni 16 pinski konektor koji bi trebalo nalemiti direktno na ploču zamenskog napajanja, a po šemi i tabeli iz slike broj 4. Ukoliko se odlučite na ovaj poduhvat, svakako to radite na sopstvenu odgovornost, jer ovo nije zvanično uputstvo već eksperiment koji je slučajno uspeo.

 

kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova
Slika 11.

 

Ali avaj, kao privremeno rešenje, kao širenje znanja o tome kako kompjuterska napajanja funkcionišu, ili kao u ovom slučaju, dijagnostički alat, tema kako prepraviti napajanje sa 20/24 pinova na 16 pinova je svakako vredna vašeg vremena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI