Naučnici otkrivaju nove ključne mehanizme Alchajmerove bolesti

Naučnici sa Rutgers Univerziteta su pronašli jasnije dokaze o tome kako destruktivni proteini povezani sa razvojom Alchajmerove bolesti napadaju ljudske moždane ćelije i uništavaju okolno tkivo.

U jednoj od prvih studija ove vrste koja ispituje ćelije ljudskog mozga uzgajane u mozgu miša, istraživači su identifikovali ključni mehanizam koji bi mogao biti potencijalna terapijska meta za bolest koja pogađa milione i nema poznati lek.

Pišući u časopisu Cell Stem Cell, istraživači su opisali eksperimente proučavanja imunih ćelija ljudskog mozga ubrizganih u mozak posebno uzgojenih imunodeficijentnih miševa, stvarajući ono što su nazvali himerom čoveka i miša. Oni su detaljno opisali šta se desilo sa specijalizovanim imunološkim ćelijama mozga poznatim kao mikroglija nakon što su te ćelije bile izložene tau proteinima – destruktivnim supstancama za koje se veruje da su uključene u Alchajmerovu bolest i druge teške bolesti ljudskog mozga.

 

Naučnici otkrivaju nove ključne mehanizme Alchajmerove bolesti
Slika sa leve strane pokazuje da je u himeričnom mozgu miša hipokampus, region mozga koji je veoma povezan sa funkcijama učenja i pamćenja, skoro u potpunosti naseljen implantiranom mikrogijom iz ljudskih matičnih ćelija. Slika sa desne strane daje bliži pogled na mikrogliju dobijenu iz ljudskih matičnih ćelija koja se uzgaja u mozgu miša. (Source: rutgers.edu)

 

“U ovoj studiji smo koristili naš novorazvijeni himerični model mišjeg mozga – gde se ljudske ćelije ubrizgavaju i dozvoljavaju da rastu, razvijaju se i sazrevaju sa odgovarajućim funkcijama u živom mišjem mozgu”, rekao je Peng Jiang, vanredni profesor na Odseku za ćelije. Biologija i neuronauka na Rutgers School of Arts and Sciences. „Ovo je pružilo priliku bez presedana da se istraži uloga ljudske mikroglije u mozgu, kao i kognitivno oštećenje uočeno kod Alchajmerove bolesti i Daunovog sindroma, genetskog poremećaja sa visokim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti.

Proučavanjem procesa u himeri mozga čoveka i miša, naučnici su svedočili i analizirali – kroz uzorke ekstrahovane u različitim fazama – ćelijski moždani napad koji je do sada bio uglavnom neuhvatljiv.

U autopsijama, naučnici su proučavali mozgove ljudi koji su umrli od Alchajmerove bolesti i videli ostatke tau proteina, ćelijske promene i neke druge moguće uzročne faktore. Himera mozga čoveka i miša omogućila je timu Rutgersa da izvuče i vidi ljudske ćelije u stvarnom procesu propadanja.

Miševi u studiji su posebno uzgajani da imaju imunodeficijencije kako bi mogli da prime implantirane ljudske ćelije a da ih ne odbace zbog normalne imunološke odbrane. Imunodeficijentnim miševima su ubrizgane ljudske mikroglijalne ćelije, a kasnije i tau proteini, koji su povezani sa razvojem bolesti mozga.

„Pošto su mikroglijalne ćelije jedna od prvih ćelija koje reaguju kada nešto krene naopako u mozgu, verujemo da su promene koje smo videli značajne“, rekao je Mengmeng Jin, postdoktorski istraživač na Odeljenju za ćelijsku biologiju i neuronauku u Rutgersu i prvi autor na studiju.

Genetska analiza je takođe pokazala da se geni uključeni u signalizaciju interferona uključuju tokom napada, što ukazuje na važno područje za ciljanje budućih terapija.

 

Izvor: Univerzitet Rutgers

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Montesori radionica

Tehnologija u Montesori okruženjima

Verovali ili ne, koncept tehnologije u Montesori okruženjima je prilično kontroverzan. S jedne strane, želimo da naša deca budu spremna za sve što nam predstoji

Astronomi otkrili najbližu crnu rupu Zemlji

Astronomi otkrili najbližu crnu rupu Zemlji

Teleskop Gemini North na Havajima otkriva prvu uspavanu i najbližu crnu rupu zvezdane mase u našem kosmičkom dvorištu Astronomi su koristeći Međunarodnu opservatoriju Gemini, kojom

e-bicikl

Kako odabrati e-bicikl? Evo devet najboljih!

Ako i dalje zamišljate e-bicikl kao tešku i glomaznu mašinu, razmislite ponovo. Tehnološki napredak znači da su današnji e-bicikli lagani, prenosivi i nude duže trajanje