Naučnici otkrivaju nove ključne mehanizme Alchajmerove bolesti

Naučnici sa Rutgers Univerziteta su pronašli jasnije dokaze o tome kako destruktivni proteini povezani sa razvojom Alchajmerove bolesti napadaju ljudske moždane ćelije i uništavaju okolno tkivo.

U jednoj od prvih studija ove vrste koja ispituje ćelije ljudskog mozga uzgajane u mozgu miša, istraživači su identifikovali ključni mehanizam koji bi mogao biti potencijalna terapijska meta za bolest koja pogađa milione i nema poznati lek.

Pišući u časopisu Cell Stem Cell, istraživači su opisali eksperimente proučavanja imunih ćelija ljudskog mozga ubrizganih u mozak posebno uzgojenih imunodeficijentnih miševa, stvarajući ono što su nazvali himerom čoveka i miša. Oni su detaljno opisali šta se desilo sa specijalizovanim imunološkim ćelijama mozga poznatim kao mikroglija nakon što su te ćelije bile izložene tau proteinima – destruktivnim supstancama za koje se veruje da su uključene u Alchajmerovu bolest i druge teške bolesti ljudskog mozga.

 

Naučnici otkrivaju nove ključne mehanizme Alchajmerove bolesti
Slika sa leve strane pokazuje da je u himeričnom mozgu miša hipokampus, region mozga koji je veoma povezan sa funkcijama učenja i pamćenja, skoro u potpunosti naseljen implantiranom mikrogijom iz ljudskih matičnih ćelija. Slika sa desne strane daje bliži pogled na mikrogliju dobijenu iz ljudskih matičnih ćelija koja se uzgaja u mozgu miša. (Source: rutgers.edu)

 

“U ovoj studiji smo koristili naš novorazvijeni himerični model mišjeg mozga – gde se ljudske ćelije ubrizgavaju i dozvoljavaju da rastu, razvijaju se i sazrevaju sa odgovarajućim funkcijama u živom mišjem mozgu”, rekao je Peng Jiang, vanredni profesor na Odseku za ćelije. Biologija i neuronauka na Rutgers School of Arts and Sciences. „Ovo je pružilo priliku bez presedana da se istraži uloga ljudske mikroglije u mozgu, kao i kognitivno oštećenje uočeno kod Alchajmerove bolesti i Daunovog sindroma, genetskog poremećaja sa visokim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti.

Proučavanjem procesa u himeri mozga čoveka i miša, naučnici su svedočili i analizirali – kroz uzorke ekstrahovane u različitim fazama – ćelijski moždani napad koji je do sada bio uglavnom neuhvatljiv.

U autopsijama, naučnici su proučavali mozgove ljudi koji su umrli od Alchajmerove bolesti i videli ostatke tau proteina, ćelijske promene i neke druge moguće uzročne faktore. Himera mozga čoveka i miša omogućila je timu Rutgersa da izvuče i vidi ljudske ćelije u stvarnom procesu propadanja.

Miševi u studiji su posebno uzgajani da imaju imunodeficijencije kako bi mogli da prime implantirane ljudske ćelije a da ih ne odbace zbog normalne imunološke odbrane. Imunodeficijentnim miševima su ubrizgane ljudske mikroglijalne ćelije, a kasnije i tau proteini, koji su povezani sa razvojem bolesti mozga.

„Pošto su mikroglijalne ćelije jedna od prvih ćelija koje reaguju kada nešto krene naopako u mozgu, verujemo da su promene koje smo videli značajne“, rekao je Mengmeng Jin, postdoktorski istraživač na Odeljenju za ćelijsku biologiju i neuronauku u Rutgersu i prvi autor na studiju.

Genetska analiza je takođe pokazala da se geni uključeni u signalizaciju interferona uključuju tokom napada, što ukazuje na važno područje za ciljanje budućih terapija.

 

Izvor: Univerzitet Rutgers

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Metode fermentacije voća u Srbiji - Destilerija Krstić

Moderne metode fermentacije voća u Srbiji

Fermentacija voća je ključni proces u proizvodnji visokokvalitetnih alkoholnih pića, a savremeni pristupi i tehnologije omogućavaju proizvođačima da unaprede svoje proizvode i osvoje nova tržišta.

QA tester

Šta radi QA Tester?

Uloga QA testera postaje sve važnija kako tehnologija napreduje. QA tester, ili tester za osiguranje kvaliteta, igra ključnu ulogu u razvojnom timu, garantujući da krajnji

genetska terapija

Genetska Terapija i Njena Primena

Genetska terapija predstavlja revolucionarni pristup u medicini koji ima potencijal da radikalno promeni lečenje mnogih bolesti. Tokom poslednjih decenija, napredak u ovoj oblasti je bio