Konsolidacija Kripto Cena

Konsolidacija Kripto Cena

Šta tačno predstavlja konsolidacija kripto cena? Bitcoin i druge kripto valute mogu biti ispod maksimuma i visina koje su postavljene ranije 2021. godine, ali to nije loša vest za usvajanje i razvoj kriptografije. Počevši od druge polovine 2020. i ubrzavajući do prvog kvartala 2021. godine, prostor kriptoaseta je neprestano dosezao maksimume i postavljao rekorde u pogledu tržišne kapitalizacije i generalno vratio mnogo uzbuđenja koja nisu viđena od prethodne trke cena tokom 2017. godine. Uz ovo povećano interesovanje i uzbuđenje, međutim, postojali su i neki znaci da se tržište pregrejalo. Aukcija Beeple i Dogecoin pop – posmatrajući unazad – su možda bili znaci da je tržište dostiglo svoj vrh. Pored toga, zanimljivo je primetiti da su postojeće finansijske institucije, poznate po prognozama cena i tržišta, nedavno izdale mešovitije i neke konzervativne procene cena. Ovim istim institucijama se priznaje da su 1) suprotne od decentralizovanog obećanja bitkoina i 2) da su prethodno izdale nerealne ciljne cene, ali stvar je ista.

Neverovatno dramatičan rast cena kriptoaseta, kao što je Dogecoin, takođe deluje ilustrativno kao balon od sapunice koji je zauzeo šire tržište blockchain-a i criptoasset-a. Imovina vredi onoliko koliko tržište utvrdi da vredi, očigledno, ali činjenica da je kriptoaset koji je počeo kao šala nakratko vredeo 50 milijardi dolara čini se da dokazuje pregrevanje prostora. Iako je tržišna kapitalizacija mnogih kripto valuta povlači iz svojih visokih vodenih žigova, postoji razlog da se takva konsolidacija posmatra kao pozitivna novost za čitav prostor. Pogledajmo zašto je tačno konsolidacija kripto cena sa maksimalnih visina zapravo pozitivan razvoj za širi blockchain i kripto usvajanje.

Smanjen je hype

To ne znači da ne postoji značajan nivo uzbuđenja i interesovanja za blockchain i kripto sektor; sasvim suprotno. To znači da, i u potpunosti priznajući prednosti viših cena imovine, kao i povećanu pažnju koju ove više cene donose za sto, više pažnje se može posvetiti praktičnim i opipljivim blockchain i kripto aplikacijama.

Na primer, Dogecoin je možda dodirnuo 50 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, ali bilo bi teško pronaći ozbiljne tržišne aktere koji su verovali da je procena indikativna za buduće usvajanje. Kada je Tether, izdavalac USDT-a, još više učvrstio svoju poziciju najvećeg stabilkoin-a takođe pogodivši tržišnu kapitalizaciju od 50 milijardi dolara, dobio je mnogo manje pažnje. Stablecoins, po svim razumnim računima, imaju više praktičnih primena od pojedinačnih i institucionalnih usvajanja od Dogecoin-a.

Konsolidacija Kripto Cena

Proizvodi

Nagon za produkcijom kriptografije brzo se preselio iz nečeg sličnog sanjarenju u stvarnu tržišnu stvarnost; i to ne samo u Sjedinjenim Državama. Ovo se može promeniti s obzirom da je novopotvrđeni šef SEC-a Gary Gensler bio dobro upoznat sa kriptoassetnim sektorom, kao i obnovljenim interesovanjem finansijskih institucija. Pored predloga za fondove kojima se trguje bitkoinima (ETF) ili su ih podnele ili na kojima rade neke od najvećih finansijskih institucija na svetu, bankarske organizacije takođe počinju da nude usluge vezane za bitkoine i kripto usluge za klijente.

Samo 2021. godine, nekoliko velikih američkih banaka najavilo je lansiranje bitkoina i kripto proizvoda za klijente. Neki idealisti mogu se podsmevati ulazu ovih postojećih finansijskih institucija u kripto, ali stvarnost je takva da će takve akcije proširiti privlačnost bitkoina i srodnih kripto proizvoda na mnogo veće nestručno tržište.

Kripto specifična politika

Ono što je nedostajalo na gotovo svakom većem tržištu je efikasna politika koja pomaže podsticanju preduzeća i pojedinaca da primene blokčejn i kripto rešenja. Deo ovog kolebanja, i nešto što je prethodno citirano, povezano je sa uočenom (bilo to tačno ili ne) promenljivošću i potencijalom za štetu investitora na takvom nestabilnom tržištu. Pad cena se, očigledno, i dalje računa kao nestabilnost cena i sigurno može naštetiti investitorima, ali to promašuje poentu.

Proces otkrivanja cena, nagore i naniže, sastavni je deo bilo kog tržišta kojim se slobodno trguje i u njega ugrađena imovina. Prerano je govoriti da li će 2021. godina biti godina stabilizacije cena ili povratak uzlaznim trendovima u prostoru kriptoaseta, ali smanjenje nekih potencijalnih pregrevanja predstavljaće pozitivan korak za kreatore politike koji žele da proizvedu blokchain i kripto. Pojednostavljeno, manje “pene” učiniće čitav sektor pristupačnijim i razumljivijim za kreatore politike i nove članove.

Pad cena i niži nivoi trgovanja nisu ni približno toliko zabavni za raspravu i učestvovanje u njima kao porast cena, ali to ne znači da su oni manje važni. Kripto konsolidacija nije nova pojava za kripto investitore i učesnike na tržištu, ali ovo uopšte nije kripto zima, posebno kada se upoređuju performanse kriptoa tokom poslednjeg jednogodišnjeg perioda u odnosu na bilo koju drugu imovinu koja se može investirati.

S tim u vezi, smanjenje nekih od potencijalnih pregrevanja u prostoru je dobra stvar za razvoj šire dostupnih aplikacija. Funkcionalnost, praktičnost i razumljivost su osnovne osobine svake uspešne primene; blockchain i kripto se ne razlikuju, i imaće koristi od manje “sapunice” u sektoru.

Prati vesti iz sveta kripto valuta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI