Moda i održivost: Pametna odeća i njene prednosti

pametna odeća

Posebna kategorija pametnih povezanih proizvoda je pametna odeća. U stvari, IoT fenomen i povezanost više se ne odnose samo na nosive uređaje, već i na majice, jakne i tako dalje.

Mnoge tekstilne kompanije i modni brendovi već proizvode pametnu povezanu odeću, iOčekuje se da će se tržišni udeo povećati za 2,95 milijardi dolara od 2021. do 2026., sa CAGR od 14,84%.

Šta je pametna odeća?

Pametna odeća se odnosi naodevni predmeti koji mogu da prikupljaju, čuvaju i razmenjuju informacije iz tela ili okoline putem senzora. Podaci se zatim prenose preko Bluetooth-a u aplikacije na pametnom telefonu, gde im korisnici mogu pristupiti.

Ovo je moguće umetanjem malih IoT uređaja u odeću ili umetanje metalnih materijala, optičkih vlakana i polimera u tkanine. Uskoro, kvalitetna prediva nećemo birati samo u odnosu na njihov kvaltet i izdrživost, već i u odnosu na to kakve specifikacije nose. Često se u vlakna dodaju nanočestice da zaštite tehnologiju od pranja i habanja, ali su takođe antibakterijske, vodoodbojne i štite od UV zraka.

Rezultat je odeća koja može da prati i poboljšava živote potrošača. Na primer, mogu da kontrolišu zdravstveno stanje (otkucaje srca, disanje, sportske performanse, itd.), zbog čega su posebno popularni u fitnes sektoru. Ali pametna odeća još mogućnosti: integrisanje usluga, prilagođavanje vremenskim prilikama, pružanje uputstava, obezbeđivanje energije i još mnogo toga.

4 primera pametne odeće

Tehnološka oznaka Tommy Hilfigera

  1. Tomi Hilfiger je lansirao liniju odeće “Tommy Jeans Xplore”.

Svaka etiketa odeće sadrži čip za povezivanje preko Bluetooth-a sa pametnim telefonom. Aplikacija za pametne telefone čuva učestalost upotrebe odeće i dodeljuje bodove kupcima. Što više nose odeću, to više akumuliraju bodova za popuste i promocije.

Pametne košulje od Ralpha Laurena

Godine 2015. Ralph Lauren je u saradnji sa kanadskim OM Signal-om kreirao Polotech. Tkanina ovih pametnih košulja sastoji se od mini-senzora i srebrnih vlakana koja prate biometrijske podatke (otkucaji srca, disanje, kretanje, potrošnja kalorija, itd.). Korisnici mogu da vide podatke i plan njima prilagođenih vežbi preko aplikacije kompatibilne sa Apple uređajima.

Pametne čarape kompanije Siren Care

Pametne čarape Siren Care (2017) namenjene su za dijabetičare. Oni mogu pratiti temperaturu stopala kako bi upozorili na početak upale putem aplikacije.

Pametno odelo kompanije Samsung

Samsung je 2016. predstavio Smart Suit,pametno poslovno odelo sa NFC oznakom. Preko dugmeta/pribadače na reveru jakne, nosilac može da razmenjuje digitalne vizit karte, otključava telefon i komunicira sa drugim uređajima.

Uticaj pametne odeće na održivost modne industrije

Tekstilna i modna industrija (naročito brendovi brze mode) imaju snažan uticaj na životnu sredinu. Neke od posledica su zagađenje vode, potrošnja resursa, emisije gasova staklene bašte i proizvodnja otpada.

Međutim, Rebeka Pejls-Fridman, osnivač Interwoven Design Group, predlaže drugačiju budućnost:

„Ponekad, kada ljudi pomisle na pametni tekstil, misle samo na elektronski tekstil. […] Morate razmišljati o čitavom životnom ciklusu, zatvoriti petlje i razmisliti šta tekstil može učiniti za dizajnere.”

Dakle, čak i ako su to nedavne inovacije, pametni tekstil i pametna odeća mogu promeniti igru u potpunosti.

Evo i kako.

Pametni tekstil može proizvesti energiju

Postoji pametna odeća koja može da napuni pametni telefon, ali trenutno radi zahvaljujući baterijama. Šta ako bi ubacili male fotonaponske ćelije u samu tkaninu? Majice, zavese i drugi tekstil mogu proizvesti čistu energiju.

Ovo bi predstavljalo naredni korak ka zelenoj tranziciji.

Pametna odeća može zameniti materijale životinjskog porekla

Pametne tkanine omogućavaju industriji da zamene materijale životinjskog porekla koji se koriste za kapute ili jakne. Ovo je ekološki izbor. Takođe zadovoljava one potrošače zainteresovane za zaštitu životinja.

Inteligentna vlakna dolaze

Pametnoj odeći često je potrebna struja da bi funkcionisala. Da li je moguće naterati ih da proizvode svoju energiju?

Tim naučnika razvio je tkaninu koja proizvodi električnu energiju iz temperaturne razlike između ljudskog tela i okoline.

Ova tkanina je korisna, laka za odlaganje, i ekološka.

I to je samo jedna od mnogih koji uskoro dolaze.

Pametna odeća može proizvesti manje otpada

Pametna odeća će moći inteligentno da se prilagodi na promene temperature. Ovo sugeriše da će ljudima biti potrebno manje odeće, čime se stvara manje tekstilnog otpada.

Pored toga, pametna odeća je moguće pratiti. To znači da kompanije mogu efikasnije upravljati zalihama, što će dovesti do smanjenja prekomerne proizvodnje.

Konačno, pametna odeća će u mnogome da olakša odlaganje i reciklažu.

Tekstilna i modna industrija mogu garantovati njihovu održivost

Sve više potrošača želi da tekstilna i modna industrija budu ekološki prihvatljivije. Dakle, kompanije treba da dokažu svoju održivost. Oni to mogu učiniti usvajanjem blockchain tehnologije. Kako? Na primer, korišćenjem pametne etikete. Ove oznake omogućavaju kupcima da direktno pristupe podacima o proizvodnim procesima i lancu snabdevanja preko same odeće.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI