Otkriveno 20 novih Saturnovih satelita

Umetnički prikaz 20 novih Saturnovih satelita

Astronomi su otkrili 20 novih Saturnovih satelita, što je uvećalo taj broj na 82. Saturn je ovim otkrićem pretekao Jupiter, sada već bivši šampion koji u svojoj orbiti ima 79 satelita.

Jedan od novootkrivenih satelita ima najdalju poznatu orbitu oko Saturna. Svi sateliti su približnih veličina, oko 5 kilometara u prečniku. Dva satelita kompletiraju svoju orbitu za dve godine, dok ostalih 18 to obavi za približno 3 godine. 

Sedamnsaest satelita orbitira unazad – ili retrogradno – komparativno sa drugim prirodnim satelitima ove planete. Retrogradni sateliti imaju orbite slične drugim, bolje poznatim Saturnovim mesecima. Kroz izučavanje njihovih inklinacija, astronomi su razvili sumnju da su ovi sateliti bili sastavni deo jednog mnogo većeg koji se pre mnogo vremena raspao.

kako je otkriveno 20 novih Saturnovih satelita
Fotografije direktno odgovorne za otkriće. Načinjene su Subaru teleskopom, u sat vremena razmaka. Pozadinske zvezde i galaksije se prividno ne pomeraju, dok novootkriveni Saturnov satelit, označen narandžastom crtom, jasno prikazuje pomak između dve fotografije.

Dvadeset novih Saturnovih satelita otkrio je tim vođen Scott S. Sheppard-om na Camegie Institutu za Nauku, koristeću Subaruov teleskop na Havajskom ostrvu Mauna Kea. 

“Koristeći neke od najvećih svetskih teleskopa, polako kompletiramo inventar malih satelita koji orbitiraju planetarne džinove”, rekao je Scott Sheppard. “Oni igraju ključnu ulogu u utvrživanju činjenica oko formiranja i evolucije planeta u Sunčevom sistemu.”

Izučavanjem ovih minijaturnih satelita i njihovih interakcija sa velikim planetama Sunčevog sistema, astronomi će biti u mogućnosti da odgovore na pitanja o tome kako su se ovih 20 novih Saturnovih satelita stvorilo i kako su evoluirali.

Povezano: Pronađen najstariji fosil predatora

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI