Britanska Kraljevska Mornarica Testirala Jetpack Odela

jetpack

Video koji je objavila engleska kompanija Gravity Industries, specijalizovana za vazduhoplovnu tehnologiju, otkriva tekuću vežbu nazvanu Pomorska operacija. U njemu vidimo kraljevskog marinca (pripadnika pešadijskih snaga Britanske mornarice) kako se približava obližnjem brodu koristeći jetpack, opremu dostojnu naučne fantastike. Moramo priznati da nas video zaista oduševljava mogućnostima futurističkog odela. Mlazno odelo omogućava marincima da prelete brodove i slete na brod brzo, brzo i precizno.

Ovaj metod bi zamenio standardne spore i ranjive metode i manevre; gde je potrebno pričvrstiti rampu ili merdevine na plovilo; povezati jedno plovilo sa drugim izlažući učesnike različitim rizicima; ili čak koristeći helikopter i užad kako bi ljudi mogli da slete na plovilo. Ova novina ima potencijal da olakša pokrete koji su uglavnom složeni.

jetpack

“Jetpack je u stanju da obezbedi izuzetno brz pristup bilo kom delu ciljne lokacije, trenutno oslobađajući ruke onog ko ga koristi, tako da može da poseduje oružje, pa čak i zadržavajući premeštanja na metu ili samoizbacivanja”,rekla je kompanija u saopštenju za štampu.

“Ovo se sve više doživljava kao revolucija u taktičkim sposobnostima mnogih specijalnih snaga i ima mnogo širu primenu izvan pomorskog ukrcavanja.”

Još u septembru je Velika služba hitne pomoći Severnog vazduha (GNAAS) – dobrotvorna organizacija registrovana u Velikoj Britaniji koja pruža helikopterske hitne usluge – testirala leteće odelo s potencijalom da ga doda svojoj floti. Dobrotvorna organizacija se nadala da će bolničare odvesti na teško dostupna mesta koristeći mlazni ranac. To bi im omogućilo da spasu živote tako što bi brzo došli do hitnih slučajeva.

 

Mlazno delo već dugo dolazi na naslovnice širom sveta i to sa dobrim razlogom: jetpack nudi neusporedivo iskustvo leta. ”Da osetite kako vam se noge podižu sa zemlje, ta krajnja sloboda istinskog leta. Ovo će biti dan koji ćete pamtiti ceo život”, napisao je osnivač i glavni test pilot Richard Browning na svojoj web stranici, opisujući iskustvo korišćenja mlazno odelo. Browning je ovo odelo nosio 2019. Godine, kada je srušio sopstveni svetski rekord u brzini, postigavši nešto preko 85mph dok je leteo iznad pristaništa u britanskom gradiću Brightonu.

Gravity mlazno odelo koristi četiri mlazna motora postavljena na leđa koji proizvode preko 1000 konjskih snaga potiska. Zahvaljujući dizajnu, njegov nosilac može da prilagodi brzinu i putanju promenom položaja ruku. Moramo priznati da zavidimo marincima na isprobavanju odela. Izgleda kao da bez napora plutaju iznad čamaca za spasavanje i graciozno sleću na ciljni brod. Zatim se vraćaju do čamaca i vraćaju nazad na brodove u onome što izgleda kao jedan lagan pokret. Nema sumnje da će ovo mlazno odelo sigurno revolucionirati vojne operacije.

“Proizvod se sve više doživljava kao revolucija u taktičkim mogućnostima mnogih specijalnih snaga i ima mnogo širu primenu izvan pomorskog brodarstva”, kaže kompanija. Uzimajući u obzir da su i druge kompanije posvećene pružanju svojih rešenja, moguće je da će scene koje su prethodno bile ograničene na filmove i igre uskoro biti deo našeg svakodnevnog života.

Najnovije inovacije i novosti iz sveta tehnologije donosi ti Digitalni Svet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Metode fermentacije voća u Srbiji - Destilerija Krstić

Moderne metode fermentacije voća u Srbiji

Fermentacija voća je ključni proces u proizvodnji visokokvalitetnih alkoholnih pića, a savremeni pristupi i tehnologije omogućavaju proizvođačima da unaprede svoje proizvode i osvoje nova tržišta.

QA tester

Šta radi QA Tester?

Uloga QA testera postaje sve važnija kako tehnologija napreduje. QA tester, ili tester za osiguranje kvaliteta, igra ključnu ulogu u razvojnom timu, garantujući da krajnji

genetska terapija

Genetska Terapija i Njena Primena

Genetska terapija predstavlja revolucionarni pristup u medicini koji ima potencijal da radikalno promeni lečenje mnogih bolesti. Tokom poslednjih decenija, napredak u ovoj oblasti je bio