Elementor: WordPress Plugin Za Savršen Dizajn

elementor

Umesto da koristi alate i šablone koji su uključeni u WordPress, Elementor ima za cilj da vam pomogne da napravite nešto drugačije, prikazujući vam ishod vašeg dizajna dok sastavljate svoju stranicu. Ovaj WordPress dodatak ne zahteva prethodno znanje o HTML ili CSS kodiranju i lako se uparuje sa bilo kojom WordPress temom. Sadrži korisne navigatore i menije, što ga čini jednostavnim i lako razumljivim.

Elementor: Besplatna i plaćena verzija

Elementor uključuje i besplatnu i plaćenu verziju. Besplatna verzija uključuje preko 30 različitih opcija šablona koji će pomoći da vaša web stranica izgleda profesionalnije, preko 40 vidžeta koje možete izabrati i ugrađeni uređivač stranica. Što se tiče dodataka za izradu web stranica, Elementor ima puno opcija za uparivanje sa vašim WordPress temama.

Plaćena verzija ima više šablona i detaljnije karakteristike web stranica u nekoliko različitih paketa. Osnovni paket košta 49 USD godišnje, može se koristiti na jednom web sajtu i uključuje preko 300 Pro obrazaca (koji nude više detalja od besplatnih opcija), preko 90 vidžeta i preko 10 kompleta šablona web stranica. Napredni paket košta 99 USD godišnje i omogućava vam da ga instalirate na najviše tri web sajta, dok Ekpert plan pokriva 199 USD za do 25 web sajtova. Profesionalnija preduzeća mogu pogledati Studio (499 USD godišnje) ili Agencija (999 USD godišnje) paket i proširiti broj web sajtova na kojima se Elementor može koristiti na 100, odnosno 1000.

Ono što nam se dopada u besplatnoj verziji je to što i dalje uključuje Elementor-ove alate prevlačenja elemenata, što pomaže u brzoj i jednostavnoj izradi web stranica. Međutim, ako tražite nešto detaljnije, Elementor Pro dolazi sa više funkcija i podrške, i definitivno vredi svakog dolara, posebno ako želite da napravite više web stranica i upravljate njima.

Interfejs

elementor

Kao i svaki dodatak, Elementor se instalira putem vaše WordPress kontrolne table. Njegov interfejs je čist i jednostavan za shvatiti. Kada kreirate novu stranicu, dobićete opciju „Otvori pomoću Elementara“. Tradicionalni WordPress alati se tada zamenjuju Elementor-ovim.

U sredini se nalaze dva glavna dugmeta. Tamnocrveni plus (“Dodaj novi odeljak”) i tamno siva fascikla (“Dodaj novi šablon”).

Stranice se sastoje od odeljaka, unutar njih su kolone a unutar kologa vidžeti. Elementor ima razne vidžete, elemente i podešavanja koja možete izabrati. Možete da birate između unapred dizajnirane stranice ili započinjanja sopstvene. Funkcija prevlačenja vam omogućava da izaberete šta želite iz leve kolone, a zatim prevučete do bilo kog odeljka na vašoj web stranici.

Ukoliko se odlučite za neki od plaćenih Elementor paketa, morate imati na umu da je za korišćenje plaćenih vidžeta potrebno povezati vaš nalog sa Elementor pluginom na web stranici koju izrađujete . Potrebno je uploadovati Elementor u Plugin odeljak WordPress-a a potom uneti vašu e-mail adresu i lozinku. 

Karakteristike

elementor

Dok pravite web sajt, Elementor vam omogućava da vizuelno ispratite ceo proces. Umesto da radite na web sajtu i pogađate kako će izgledati krajnji rezultat, uz Elementor dodajete funkcije i uživo vidite ažuriranja. Svaka promena je upravo onakva kako izgleda. Ovo je ogromna prednost u odnosu na tradicionalni WordPress editor koji skoro uvek zahteva da „pregledate“ svoju stranicu da biste videli ishod.

Neki odeljci, poput naslova, omogućavaju vam uređivanje teksta direktno na stranici, dok polja za tekst treba popuniti putem bočne trake na levoj strani.

Ta bočna traka je kontekstualna. Tu možete, na primer, da vidite sve dostupne vidžete. A kada izaberete stavku na stranici, ona će se promeniti tako da odražava dostupne alate za stavku na koju ste kliknuli. Na primer, ako ste izabrali dugme, na bočnoj traci ćete ga moći prilagoditi, promeniti naslov, boju, radnju, povezati ga sa URL-om itd.

Broj alata koji vam stoje na raspolaganju je prilično impresivan, od osnova poput poravnanja, do naprednijih funkcija poput efekata kretanja i odzivnih pravila. Možete dizajnirati neke zaista jedinstvene stranice.

Elementor dolazi sa preko 150 unapred dizajniranih stranica za SEO, koje mogu biti od velike pomoći ako tražite stil koji je brz, profesionalan i već sastavljen. 40 ih je dostupno u besplatnoj verziji. Sa vidžetima je jasnije: besplatni su samo Basic 10. Kao što ste i očekivali, oni zanimljiviji, kao što su Harmonika, Društvene ikone i Sidro menija, nalaze se u odeljku Pro i za njihovo korišćenje je potreban godišnji plan.

Što se tiče šablona, takođe je moguće dodati šablone od nezavisnih klijenata za upotrebu u Elementoru, pružajući vam još veću raznolikost ako tražite određeni dizajn, ali želite da koristite funkcije prevlačenja i ispuštanja na platformi.

Dok pravite stranicu, primetićete koliko je korisna ova funkcija prevlačenja i ispuštanja: želite li da premestite odeljak, kolonu ili vidžet? Samo ga prevucite na novo mesto. Zaista je tako jednostavno. Širine kolona mogu se promeniti povlačenjem. Sve je to vrlo intuitivno i nije teško postići preciznost na nivou piksela.

Konkurencija

Dostupno je mnogo različitih dodataka za izradu web stranica: Divi Builder, Beaver Builder i SiteOrigin Page Builder su samo neki od njih. Jedan od najboljih konkurenata Elementora, Divi Builder vam omogućava da radite preko front-end interfejsa (videći tačno kako će izgledati na vašoj veb lokaciji), kao i da radite preko koda. Međutim, Divi Builder ne uključuje besplatnu opciju, već samo 30-dnevni besplatni probni period – sa godišnjom pretplatom Divi Builder iznosi 89 USD, ali uključuje neograničene web sajtove. Besplatna opcija Elementora omogućava vam da isprobate njegove šablone i odmah započnete izgradnju web stranice, bez potrebe da se registrujete za godišnju pretplatu.

Zaključak

Elementor je jedna od najbolje ocenjenih dostupnih platformi za izradu web stranica i lako je uvideti zašto. Zahvaljujući korisnom alatu za izradu prednjih stranica, uređivaču uživo i širokom rasponu unapred dizajniranih šablona, Elementor je korisno sredstvo za kreiranje vaše profesionalne web stranice. Pristup front-end builder-u olakšava uvid u promene koje unosite na web sajt dok ga uređujete, čineći čak i besplatnu opciju idealnim partnerom za sve koji žele da naprave sajt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI