House Of The Dragon: Šta Znamo O Seriji?

house of the dragon

House of the Dragon (Kuća Zmaja) treba da stigne na naše ekrane negde 2022. godine, dok je snimanje najavljeno za tekuću godinu. Radnja je smeštena oko 300 godina pre događaja u originalnoj HBO seriji. Kuća Zmaja priča priču o Kući Targaryen i građanskom ratu koji je poznat kao “Ples zmajeva”.

U ovom članku vam donosimo najnovije vesti, od najava za kasting do potencijalnih zapleta radnje. Nastavite da skrolujete da biste saznali šta sve znamo do sada o Game of Thrones prekuelu. Imajte u vidu da postoje još tri potencijalna prekeula koji su u ranoj fazi razvoja ali se ovde fokusiramo samo na Kuću Zmaja.

Ko je u glumačkoj ekipi House of the Dragon?

house of the dragon

Najnovije kasting vesti iz HBO-a otkrile su da će Fabien Frankel (poznat po svojoj ulozi u kriminalnoj seriji The Serpent) glumiti Ser Criston Cole-a, običnog momka iz Dorna, sina upravnika Lord of Blackhaven-a. Variety magazin Ser Cole-a opisuje kao nekog ko “nema prava na zemlju ili titule; sve što ima je sve ime, čast i svoje natprirodne veštine sa mačem”.

Steve Toussaint, Rhys Ifans, Eve Best, i Sonoya Mizuno su se takođe nedavno pridružili projektu. 

Toussaint će glumiti lorda Corlys-a Velaryon-a, moćnog gospodara Kuće Velaryon (valirijska krvna linija koja je stara koliko i Kuća Targaryen) i najozloglašenijeg nautičkog avanturistu u istoriji Westerosa sa najvećom svetskom mornaricom.

Ifans će glumiti Otta Hightovera, odanu Ruku kralja, dok će Eve Best biti princeza Rhaenis Velaryon, jahačica zmajeva i supruga lorda Velaryon-a. Mizuno će biti Mysaria, žena koja je u Westeros stigla bez ičega, ali se snalažljivo izdigla i postala odani saveznik princa prestolonaslednika Daemon-a Targaryen-a.

Dalja glumačkoj ekipi priključili su se i Emma D’Arcy i Matt Smith, koji će glumiti princezu Rhaenyru Targaryen i princa Daemon Targaryen-a, dok je Olivia Cooke potpisala ulogu Alicent Hightower. Dve kraljevske porodice Targaryen igraju ključne uloge Plesu zmajeva, Targaryen građanskom ratu koji zauzima veliki deo romana George R. R. Martin-a Vatra i krv, na kojem je zasnovana Kuća zmaja. Očekuje se da će ovi likovi igrati glavne uloge u događajima Kuće zmaja, a s obzirom na njihovo trajno prisustvo u knjizi, verovatno ćemo ih viđati tokom nekoliko sezona. Mada, kao što je Game of Thrones dokazala, TV serije nisu uvek 100% verne svom izvornom delu pa i u slučaju Kuće zmaja možemo ostati iznenađeni.

Cooke je malo govorila o seriji, rekavši da neće biti neopravdanog nasilja nad ženama, za šta je serija Game of Thrones više puta optuživana. “Ne bih se osećala prijatno da budem deo nečega što ima strašno grafičko nasilje prema ženama bez ikakvog razloga, samo zato što žele da to bude mučno na način koji privlači gledaoce“, rekla je. “Imala sam dovoljno sreće da sam prethodno pročitala scenario. I mogu reći da se mnogo promenio u prvih nekoliko sezona Igre prestola.“

U oktobru je objavljena glavna uloga serije: Paddy Considine kao kralj Viserys I, predak svima omiljene Majke Zmajeva, Daenerys Targaryen. Gospodari Vesterosa su izabrali Viserysa da nasledi Gvozdeni presto. On očigledno želi da nevino nastavi nasledstvo svog dede. Međutim, kao što nam je pokazala originalna serija, dobri muškarci nisu i uvek dobre vođe.

Vatra i krv sadrži sastav vladara Targaryen od Aegona I do njegovih sinova, Aenysa I i Maegora I, pa sve do Aegona III. 

Kada je postavljena radnja Kuće zmaja?

house of the dragon

Početak Kuće zmaja datiraće otprilike 300 godina pre događaja Igre prestola. To bi se moglo činiti kao davno, ali to je ustvari mnogo novija istorija od otkazanog prekeula u kom je trebalo da glumi Naomi Watts. Taj prekuel je trebalo da se održi “hiljadama godina” pre Igre prestola i da istražuje ranu istoriju drevnih kuća kao i poreklo Belih šetača.

S obzirom na to da su Westerosi društva veoma dobro napredovala i bila turbulentna (kao i uvek), tokom vremenske trake koja prati Kuću zmaja, možemo očekivati političke manipulacije i previranja slična Game of Thrones. Iako bi se otkazani prekuel verovatnije usredsredio prvenstveno na fantastične elemente, House of the Dragon zasnovan je na knjizi koja je usredsređena na hijerarhiju predaka, zaraćene narode i masovni građanski rat. To bi trebalo da se izjednači sa serijom prekuela koja je tonski sličnija Game of Thrones, seriji o zmajevima ali i mračnim donjim delovima društva i vladajuće klase.

Za neupućene, Kuća Targaryen je u velikoj meri povezana sa zmajevima, vraćajući se do vatrenog osvajanja Aegona Osvajača nad sedam kraljevstava gde se House of the Dragon i pojavljuje.

Kuća zmaja zasniva se na Vatri i krvi, romanu Džordža RR Martina koji pokriva uspon i pad dinastije Targaryen, kako je zabeležio majstor u vreme pre Igre prestola. Budući da je knjiga izašla pre otprilike dve godine, imamo prilično dobru predstavu kakve zaplete možemo očekivati u Kući zmaja.

Knjiga nastavlja sa Aegonovim osvajanjem, koje je označilo sam početak novog svetskog poretka, uspostavljanje King’s Landinga kao svetske prestonice i fizičku formaciju Gvozdenog trona.

Uz pomoć svojih sestara, Rhaenys i Vysenia (a da ne pominjemo i njihova tri zmaja), Aegon Targaryen I uspešno je pokorio šest od sedam kraljevina Westerosa, bilo osvajanjem ili njihovim dobrovoljnim pokoravanjem. Dorne je bilo jedino kraljevstvo koje se uspešno oduprlo vladavini Targaryena. Jedino kraljevstvo koje je ostalo neosvojeno bilo je Dorne, koje je Rhaenys napustila nakon što je pronašla njihove dvorce napuštene sa samo ženama i decom u njima.

Tu počinju turbulencije između kraljeva i kraljica Targaryena; dobro, zlo i sve između; dovodeći do velikog građanskog rata između Aegona II i njegove polusestre Rhaenyre zbog prestola njihovog oca Viserysa I. Ta duga borba trajala je dve godine, kroz koje se vodilo nekoliko bitki velikih razmera sve dok Aegon II i Rhaenya nisu umrli misterioznom smrću.

Nastala praznina pripala je mladom Aegonu III, što je rezultiralo smrću “poslednjeg zmaja“. Kraj Vatre i krvi ne vodi direktno u događaje Igre prestola, zatvarajući se otprilike 150 godina pre kobnog dana kada se Robert Baratheon pojavio u King’s Landingu i postavio Ned Starka za Ruku kralja. Jaz između kraja Vatre i krvi i početka Igre prestola nije detaljno opisan, ali Martin je rekao da planira da napiše Vatru i krv 2 kada završi seriju Pesma o ledu i vatri.

Game of Thrones je pažljivo i sa malo odstupanja pratio knjige tokom prve četiri sezone, nakon čega su barem delimično izvršene značajne promene u likovima i radnji zbog toga što izvorno delo u to vreme nije bilo završeno. Iz tih razloga je teško reći koliko će Kuća zmaja verno pričati priče iz Vatre i krvi. Sa Martinom na čelu produkcije i u celini objavljenom Vatra i krv, postoji velika mogućnost da će serija ovog puta verno pratiti knjigu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI