Igranje Društvenih Igara Online

Igranje Društvenih Igara Online

Volite da igrate društvene igre, takozvane bordgejmove? Niste uvek u mogućnosti da se okupite sa društvom za jednu partiju Catana, Dixit-a ili neke druge igre? Postoji više načina za igranje društvenih igara online. U ovom članku ćemo proći kroz neke od njih.

Glasovni i video poziv

Skoro svi koriste aplikacije poput Facebook Messenger-a, WhatsApp-a, Viber-a, Discord-a, itd. te je ovakav način igranja online najjeftiniji i najlakši, ali dosta ograničen. Najbolji je za RPG, pripovedačke igre i bordgejmove koji nemaju mnogo komponenata. Igranje igara samo preko glasovnog i video poziva se može pokazati prekomplikovanim za igre koje uključuju prosleđivanje komponenti među igračima ili igara koje zahtevaju da svako ima svoju tablu.

Tabletop Simulator

Tabletop Simulator je aplikacija dostupna za PC koja virtuelno simulira površinu stola na kojoj se igraju društvene igre. U njemu možete da mešate karte, bacate kockice, držite karte i komponente tako da drugi igrači ne vide vašu ruku.

Tabletop Simulator nudi veliki izbor igara, od Pasijansa pa sve do igara koje imaju zahtevnije table kao Teraformiranje Marsa ili A Feast For Odin. Većina modula za igre je besplatna, ali postoje i plaćeni moduli koje nam donose izdavači zvaničnih igara. Tabeltop Simulator takođe nudi mogućnost pravljenja vaših modula i komponenti.

Da biste igrali igre preko ove aplikacije morate instalirati Steam, koji je besplatan, i kupiti Tabletop Simulator koji košta oko 20$. Maksimalan broj igrača za jednim stolom je 10, i svaki igrač mora posedovati Tabletop Simulator.

Ukoliko niste ranije igrali igre za PC, korišćenje Tabletop Simulator-a vam se može učiniti malo komplikovanim. Ne brinite, na internetu možete pronaći tutorijale za korištenje, a i sam Tabletop Simulator nudi mini tutorijal.

Igranje Društvenih Igara Online

Digitalne društvene igre

Nisu samo video igre rezervisane za PC i mobilne uređaje. Ovo su neke od društvenih igara koje su adaptirane za PC ili mobilne uređaje:

BoardGameArena

BoardGameArena se pokreće iz vašeg web browsera, što znači da možete igrati društvene igre na vašem PC-u, telefonu ili tabletu bez preuzimanja programa sa interneta. Na sajtu se trenutno može pronaći skoro 200 različitih igara. Neke od njih su besplatne dok je za neke potrebna premium mesečna pretplata čija se cena kreće od oko 3$ mesečno. Igre se pokreću na virtuelnom stolu koji je jednostavniji od Tabletop Simulatora.

Tabletopia

Slično BoardGameAreni, Tabletopia se pokreće iz web browser-a, ali postoji i kao aplikacija na Steam-u, Android-u i iOS-u. Igre se takođe igraju na virtuelnom stolu sličnom Tabletop Simulatoru. Za razliku od Tabletop Simulatora koji dozvoljava korisnicima da samostalno naprave igre, na Tabletopia-i je moguće napraviti samo igre koje ste vi dizajnirali. Neke igre su besplatne, dok je za neke potrebna mesečna pretplata.

 

Igranje društvenih igara online je odličan način da ostanete u kontaktu sa prijateljima koji nisu u vašem gradu ali i da upoznate nove ljude. Loša strana je što se možete navići na automatsku postavku igre pa sledeći put kada budete igrali uživo može se desiti da zaboravite koliko je vremena potrebno da se neke table postavljaju i sklanjaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI