Kako ćemo živeti u budućnosti?

Život u budućnosti

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, duboki podrumi, plutajući gradovi i farme formiraće naš budući pejzaž, dok se očekuje da će svemirske luke sa lakim pristupom Mesecu i Marsu postati stvarnost u narednih 100 godina.

Sledećih 100 godina videće se promena arhitektonskog pejzaža izvan svakog prepoznavanja prema novom istraživanju..

Istraživanje koje je sprovedeno, zatražilo je od četiri priznata stručnjaka da daju dugu listu arhitektonskih i inženjerskih dostignuća za koja predviđaju da ćemo im biti svedoci u narednih 100 godina. U panelu su učestvovali dr Rhis Morgan, direktor inženjerstva i obrazovanja na Kraljevskoj akademiji za inženjerstvo; nagrađivani arhitekti i predavači na Univerzitetu u Vestminsteru, Arthur Mamou-Mani i Tobi Burgess; i urbanistkinja Linda Aitken. Zatim, od 2000 odraslih Britanaca zatraženo da odaberu predviđanja za koja smatraju da će se najverovatnije dogoditi i koja bi najradije videla.

Na vrhu ankete bili su izuzetno duboki podrumi. Ideja o višeslojnom proširenju podruma već je počela da se ostvaruje, posebno u gusto naseljenim oblastima Londona, a izgleda da će budući domovi imati toliko spratova pod zemljom koliko ih imaju iznad.

Plutajući morski gradovi koji mogu iskoristiti solarnu energiju i energiju plime i oseke izglasani su sledećim najverovatnijim razvojem (30%), a zatim urbane farme u kojima se usevi i životinje drže u visokim slojevitim strukturama koje se bore protiv nestašice prostora (28%).

3D štampane kuće koje se mogu kupiti ‘s polica’ (22%) i zgrade sa sopstvenom mikroklimom, što znači da možemo živeti u ranije nenaseljivim oblastima (21%), čine pet najboljih.

Vrh tri predviđanja su tada vizualizovali ilustratori arhitekture:

  • VISOKE FARME 
  • SUPER – DUBOKI PODRUMI ISPOD KUĆA
  • PLUTAJUĆI GRADOVI

Na mnoga predviđanja panela uticali su uslovi okoline, zajedno sa globalnim zagrevanjem i predviđanjem porasta nivoa mora ujedno podstičući fokus na arhitekturi zasnovanoj na vodi.

Svaki treći (30%) Britanac veruje da bi plutajući gradovi bili održiva opcija za budućnost, pri čemu 10% preferira ideju o razvoju podvodnih gradova, a njih 19% smatra da bi plutajuće kuće i stambene jedinice na glavnim rekama rešile problem gužve u unutrašnjosti grada.

Verovatnoća povećanja broja stanovnika bio je još jedan faktor koji je panel pokrenuo. Prema istraživanjima, ovo svemirsko ograničenje bi katalizovalo razvoj struktura poput farmi visokih zgrada (15% bi to želelo da vidi) i gradova na nebu koji se grade u visinama jedan iznad drugog (preferira ih 13%). Stručna komisija takođe primetila da bi ogroman napredak u tehnologiji i nauci omogućio neke zaista uzbudljive događaje u načinu na koji živimo. Na primer, očekuje se da će se nedavni napredak postignut 3D štampanjem nastaviti do tačke kada će čitave kuće biti dostupne za štampu, nakon što se buvlano kupe „sa police“, a 16% bi želelo da ovo postane stvarnost.

I na za kraj, ne postoji samo ogroman prostor za to kako kupujemo i živimo u svojim domovima, već i za način putovanja, jer 12% Britanaca veruje da su svemirske luke koje će ponuditi jednostavan pristup Mesecu i Marsu na kartama!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI