Marvel nam donosi događaj veći od Avengers: Endgame

Prva epizoda Loki-ja sadržala je brzo, ali vrlo prosvetljujuće objašnjenje o tome šta zapravo radi multiverzum Marvel Cinematic Universe, i uzimajući sve to u obzir, možemo očekivati veći film o Avengersima od Avengers: Endgame. MCU je gradio svoju Infinity sagu od 2008. godine, a konačno je došao do kraja sa Spider-Man: Far from home filmom, prateći događaje Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame, koji su okupili sve junake u MCU-u da poraze Thanos-a i njegove vojske. MCU sada napreduje sa svojom dugo očekivanom fazom 4, koja pokriva i filmove i TV emisije.

Započeli su ovaj novi talas sa serijama WandaVision i The Falcon and the Winter Soldier, a gledaoci se sada susreću sa Bogom nestašluka, genijalnim Lokijem. U seriji se vidi da je glavni lik doveden kod Uprave za odstupanje od vremena (TVA), organizacije koja nadgleda vremensku liniju i koja će iskoristiti Lokijeve veštine da ga pošalje na veoma važnu misiju, i sve to dok izbegava sopstveno brisanje, jer ovo nije originalni Loki već onaj iz 2012. koji je pobegao sa Tesseractom tokom vremenske pljačke u Avengers: Endgame. Kao takav, Loki će se baviti konceptima vremena, putovanjima kroz vreme i multiverzuma koje oni stvaraju.

MCU multiverzum

Loki je publici predstavio Miss Minutes, maskotu TVA koja je bila zadužena da objasni Lokiju (i publici) sve o poreklu TVA i kako nastaje multiverzum zajedno sa „ludilom“ koje može da izazove (čime se aludira na novi Doctor Strange in the Multiverse of Madness film koji treba je najavljen za mart 2022. godine). Sad, sa svim ovim informacijama koje pruža Miss Minutes, MCU možda postavlja veću avanturu od Avengers: Endgame koja može biti i mnogo opasnija od Thanosa.

Koncept multiverzuma već je predstavljen u MCU, ali zapravo nije objašnjen, ostavljajući ga na tumačenje gledaocima. Kao takvo, verovalo se da uključuje ne samo vremenske grane ostavljene vremenskom pljačkom u Avengers: Endgame, već i mnoga područja i dimenzije koje je MCU već pokazao ili zadirkivao, kao što su Quantum Realm, Mirror Dimension i još mnogo toga . Srećom, Miss Minutes je stigla da sve raščisti i ponudi brzu istoriju multiverzuma i posledice petljanja sa onim što oni nazivaju „svetom hronologijom“. Pre mnogo, mnogo godina, dogodio se multiverzalni rat u kome se svaki vremenski sled borio za prevlast, što je dovelo do pojave čuvara vremena čiji je posao da reorganizuju sve te vremenske linije u jednu: svetu vremensku liniju. Sada, kada neko učini nešto od onoga što je nije planirano za vremensku liniju – što može biti naizgled beznačajno kao što je kašnjenje na posao ili toliko veliko kao bekstvo sa Tesseractom – kreira se nova grana, stvarajući put za „Nexus događaj“. Ako se ovo ne proveri i ne kontroliše, može stvoriti sve više grana, što dovodi do ludila i novog potencijalnog multiverzalnog rata. Da bi se zadržala kontrola nad ovim, stvorena je TVA, a oni koji odstupaju od vremenske linije se privode i vremenska linija se resetuje.

MCU multiverzum

MCU je objasnio zašto vremenska pljačka u Avengers: Endgame nije previše zabrljala sa vremenskom linijom kako se prvobitno mislilo, jer se radilo o događaju koji je trebalo da se dogodi. Ipak Lokijevo bekstvo nije bilo planirano. Imajući sve ovo na umu, predstojeći multiverzum ludila mogao bi da potiče od Lokija ili čak Spider-Man: No Way Home.

Ono što Miss Minutes naziva „Nexus događajem“ već je najavljeno u WandaVision-u kroz jednu od lažnih reklama, pa je na putu novi multiverzum. Trik je znati kada će se tačno dogoditi ovi ogranci ili nexus događaji i ko će biti odgovoran za njih, čineći tako put za „multiverzum ludila“ sa kojim će doktor Strange uskoro morati da se pozabavi. Sa pomenutim zadirkivanjem u WandaVisionu, moglo bi biti moguće da je sva ta tuga koja je dovela do zarobljavanja Westview-a bila okidač nexus događaja i samim tim je multiverzum već započeo, i iako je razlog zašto Wanda nike dovedena pred TVA misterija – jedan od razloga može biti taj da njena Magija haosa, baš kao i u stripovima, dolazi od moćne ekstradimenzionalne moći koja može da sakrije njene postupke, a time i nexuse od TVA i Čuvara vremena.

S druge strane, Loki bi takođe mogao biti odgovoran za stvaranje novog multiverzuma. Kao što je gore pomenuto, TVA će iskoristiti njegove sposobnosti da se reši još jedne Loki varijante koja stvara haos u različitim vremenskim tačkama, i dok se čini da TVA vrlo pažljivo postupa sa vremenskom linijom i njenim varijantama, ovo je Loki, Bog nestašluka, njegova verzija iz 2012. godine, i iako je već uvideo kako se njegov život završava, ne može mu se u potpunosti verovati. Jedno od tih putovanja kroz vreme i prostor, ili čak i sama misija, moglo bi da pođe po zlu i stvori mesto za veliki nexus događaj koji ni TVA neće moći da kontroliše. S druge strane, tu je i Spider-Man: No Way Home, koji će vratiti negativce iz filmova Sem Raimi-ja i Marc Webb-a, kao što su Doktor Hobotnica (Alfred Molina) i Electro (Jamie Foxx), zbog čega se fanovi pitaju da li će to biti početak multiverzuma (i nadaju se da će se pojaviti prethodne verzije Pitera Parkera, ali to ostaje da se vidi). Ono što je skoro sasvim sigurno je da će se u MCU dogoditi veliki nexus događaj i TVA ovog puta možda neće moći da ga kontroliše.

MCU multiverzum

Sa novim multiverzumom, ne samo da bi nastalo ludilo, već bi mogao da se dogodi i novi multiverzalni rat. Ovaj novi multiverzum imao bi razne negativce i snažne ličnosti koji bi se sigurno borili za prevlast, što bi dovelo do novog rata između vremenskih tokova. Takođe postoji mogućnost da likovi preskaču sa jedne vremenske linije na drugu, čineći haos još većim i preplićući vremenske linije, stvarajući mesto za veliku bitku, veću od one između heroja MCU-a i Thanosa i njegove vojske.

Faza 4 još nema superherojski tim, kao što su Avengers, New Avengers i Guardians of the Galaxy u Infinity Saga, iako postoji puno potencijalnih timova koji se mogu pridružiti fazi 4. Ako je tim još uvek na okupu do kraja svog debitantskog filma, Eternals bi mogao biti prvi veliki tim u MCU-ovoj novoj eri, a tu su i potencijalni dolasci ženskih Avengersa, Dark Avengersa, i naravno, novog Avengers tima. Prateći Infinity Saga liniju, ovi timovi bi mogli udružiti snage da zaustave multiverzumski rat koji su WandaVision, Loki, Spider-Man: No Way Home i Doctor Strange in the Multiverse of Madness izgradili, što bi definitivno bio mnogo veći događaj od Avengers: Endgame, jer uključuje više vremenskih tokova koji se bore za prevlast. Ono što će biti zanimljivo videti je kako će se Stražari vremena nositi sa ovim novim ratom, jer će biti uključeni razni junaci i zlikovci koji ovo neće učiniti lakom bitkom dok će budućnost TVA takođe biti ugrožena.

Kratki, ali vrlo dobro objašnjeni video gospođice Minute o multiverzumu i TVA otkriva više nego što se čini, i mogao bi biti prvi nagoveštaj mnogo veće postavke u budućnosti MCU-a – i još bolje, Loki bi mogao biti taj koji započne sve to ili onaj koji nastavlja ono što je Skarletna veštica nenamerno oslobodila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI