Tehnologija Baterija Koja Transformiše Elektronsku Industriju

Tehnologija baterija

Litijum-jonska (Li-ion) baterija je jedna od najtransformativnijih tehnologija u poslednjih nekoliko decenija. Ova rešenja za skladištenje energije pokreću ogromnu većinu prenosne elektronike danas, od pametnih telefona do električnih automobila. Iako su uglavnom ostali isti već nekoliko godina, nedavni razvoji su na vidiku. Nova tehnologija baterija na kojoj radi nekoliko kompanija može potencijalno zameniti Li-ion i, u nekim slučajevima, stvoriti nove aplikacije.

Evo pet novih tehnologija baterija koje bi mogle da transformišu elektronsku industriju na način na koji su Li-jonske baterije činile u prošlosti.

1. Solid-State baterije

Jedno od najznačajnijih nedavnih dostignuća u tehnologiji baterija je čvrsta baterija. Za razliku od konvencionalnih Li-jonskih baterija, alternative u čvrstom stanju ne drže nikakvu tečnost, već koriste čvrsti elektrolit. Kao rezultat toga, oni su manje zapaljivi, drže više snage, brže se pune i ne gube napunjenost tako brzo.

Razvoj ovih baterija se pokazao izazovnim, ali nekoliko kompanija se približava održivim rešenjima. Folksvagen namerava da izbaci solid-state baterijutaj halines Vreme punjenja EV do sredine 2020-ih, sa nekoliko drugih proizvođača automobila koji ciljaju na slične datume objavljivanja. Kako sve više kompanija finansira istraživanja u ovoj oblasti, ove kompaktnije, pouzdanije i sigurnije baterije će uskoro postati široko dostupne.

2. Vodoničke gorivne ćelije

Vodoničke gorivne ćelije tehnički nisu baterije, ali vodonik je medijum za skladištenje energije, a ne gorivo, tako da služe sličnoj svrsi. Gorivne ćelije su decenijama pokretale elektroniku za astronaute u svemiru, ali takođe počinju da se pojavljuju u više potrošačkih aplikacija.

Vozovi na gorivne ćelije koriste29% manje energije od dizel motora i ne proizvode štetne emisije. Slične tehnologije mogu pokretati automobile, kamione na duge relacije, brodove i avione. Manji sistemi gorivnih ćelija mogu da deluju kao generatori sa nultom emisijom i na kraju napajaju ručne uređaje, gurajući elektronsku industriju ka većoj održivosti.

3. Li-jonske baterije bez kobalta

Litijum-jonske baterije bez kobalta su još jedna obećavajuća tehnologija održivog skladištenja energije. Kao što im ime govori, ove baterije ne koriste kobalt, umesto toga se odlučuju za nikl, mangan i aluminijum za svoje katode.

Visok sadržaj kobalta u litijum-jonskim baterijama jedan je od njihovih najvećih nedostataka, jer je kobalt retkost, a rudarenje je destruktivno po životnu sredinu. Eliminisanje ovog sadržaja kobalta omogućava proizvođačima baterija da učine elektroniku pristupačnijom i održivijom. Istraživači su takođe otkrili da ove baterije imaju visok sadržaj nikladaje im veću gustinu skladištenja da takođe produžite vek baterije elektronike.

4. Skladištenje obnovljive energije

Kako je obnovljiva energija rasla, tehnologija baterija je počela da preuzima novu ulogu. Pošto vetroturbine i solarni paneli ne proizvode električnu energiju na zahtev, zahtevaju da rešenja za skladištenje energije budu praktična. Li-jonske baterije velikih razmera zadovoljavaju tu potrebu.

Elektrana Moss Landing u zalivu Monterej koristi litijum-jonske baterije za napajanje300.000 domova za četiri sata svakodnevno hvatanjem obnovljive energije. Slične instalacije bi mogle pomoći širenju obnovljive energije velikih razmera jer tehnologija baterija postaje gušća za skladištenje i dugoročno pouzdanija. Ove ogromne baterije mogle bi da igraju centralnu ulogu u pomaganju mnogim industrijama da se udalje od fosilnih goriva.

5. Sakupljanje energije

Neki novi sistemi baterija proizvode sopstvenu električnu energiju umesto da je jednostavno skladište. Tehnologije prikupljanja energije hvataju snagu iz suptilnih promena kao što su promene temperature, fizičko kretanje ili svetlost. Ovi procesi obično ne proizvode mnogo električne energije, ali mogu biti dovoljni da podrže sistem male snage kao što je senzor za internet stvari (IoT) ili nosivi uređaj.

Sistemi za prikupljanje energije pružaju rešenje za rastuće potrebe za energijom za internet stvari. Moglo bi biti skoro30 milijardi povezanih IoT uređaja do 2030. Napajanje ovih uređaja putem konvencionalnih baterija stvorilo bi ogroman otpad, a njihovo uključivanje u mrežu ograničava njihovu svestranost. Sistemi baterija koji mogu da generišu male količine sopstvene električne energije pomažu u izbegavanju oba problema, omogućavajući veći rast interneta stvari.

Nova tehnologija baterija će revolucionisati elektroniku

Prenosiva elektronika je neodvojiva od modernog života i poslovanja danas, tako da napredak u tehnologiji baterija ima široko rasprostranjene implikacije. Kako se tehnologija baterija bude poboljšavala, tako će se razvijati i elektronska industrija u celini.

Ovih pet tehnologija predstavljaju najperspektivniji razvoj u ovoj oblasti danas. Uz više istraživanja i razvoja, mogli bi redefinisati sektor elektronike, transporta i energetike.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI