Tesla Neće Prihvatati Bitcoin

Tesla više neće prihvatati Bitcoin

Tesla neće prihvatati Bitcoin za kupovinu vozila zbog zabrinutosti zbog klimatskih promena, rekao je direktor Tesle, Elon Musk u svom tvitu. Bitcoin je nakon tvita pao za više od 10%, dok su Tesline akcije takođe pale.

Teslina najava u martu da će prihvatiti kripto valutu naišla je na negodovanje nekih ekologa i investitora. Proizvođač električnih automobila je u februaru otkrio da je kupio 1,5 milijardi dolara najveće svetske digitalne valute. Ali je u četvrtak povukao svoj komentar.

„Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za eksploataciju bitkoina i transakcija, posebno uglja, koji ima najgore emisije od bilo kog goriva“, napisao je gospodin Musk. „Kripto valuta je dobra ideja ali ne sme imati veliku cenu po životnu sredinu.“ Takođe je rekao da proizvođač električnih automobila neće prodati nijedan svoj Bitcoin i namerava da ga koristi za transakcije čim se rudarstvo prebaci na korišćenje održivije energije. Tržišni analitičari taj potez vide kao pokušaj Tesle da ublaži zabrinutost investitora koji su usredsređeni na klimatske promene i održivost.

“Pitanja zaštite životne sredine, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG) sada su glavni motiv za mnoge investitore. Tesla, budući da je kompanija koja se fokusira na čistu energiju, možda bi trebalo bolje da radi u ekološkom području ESG-a”, rekla je Julia Lee iz kompanije Burman Invest BBC. „Ali cinik bi mogao pomisliti da je ovo samo još jedan potez Elona Muska da utiče na tržište kripto valuta, kao što je to činio u toliko drugih prilika“, dodala je ona.

Prošlog meseca, Tesla je objavio da je dobit za prva tri meseca ove godine iznosila 438 miliona dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 16 miliona dolara, potaknuta prodajom bitkoina i kreditima za zaštitu životne sredine.

Gospodin Musk je bio jedan od najistaknutijih zagovornika kripto valuta na svetu, često tvitujući o Bitcoin-u i nekada opskurnoj digitalnoj valuti Dogecoin. Njegovi tvitovi poslednjih meseci pomogli su da Dogecoin, koji je pokrenut kao šala na društvenim mrežama, postane četvrta najveća kripto valuta na svetu.

Bitcoin i klimatski problemi

Bitcoin kreiraju rudari koji koriste moćne računare kako bi se takmičili jedni s drugima u rešavanju složenih matematičkih zagonetki. To je energetski intenzivan proces koji se često oslanja na električnu energiju generisanu fosilnim gorivima, posebno ugljem.

Dominacija kineskih rudara bitkoina i nedostatak motivacije za prelazak sa jeftinih fosilnih goriva na skuplje obnovljive izvore energije mogli bi značiti da postoji nekoliko brzih rešenja za zabrinutost oko emisija u vezi sa bitkoinima. Prema nedavnom istraživanju, Kina čini više od 75% rudarstva bitkoina širom sveta. 

Ugljenični otisak kriptovalute velik je kao jedan od 10 najvećih gradova Kine, pokazalo je istraživanje. To je zato što njihovi rudari bitkoina uglavnom koriste električnu energiju proizvedenu iz fosilnih goriva, pre svega uglja, tokom većeg dela godine, samo prelazeći na obnovljive izvore energije, uglavnom hidroenergiju, tokom kišnih letnjih meseci.

Pristalice Bitkoina ističu da glavni finansijski sistem sa milionima radnika i računarima u klimatizovanim kancelarijama takođe koristi velike količine električne energije koja se obično proizvodi fosilnim gorivima.

Pratite najnovije vesti iz sveta tehnologije samo na online tech magazinu Digitalni Svet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI