Hubble svemirski teleskop snimio je najudaljeniju zvezdu do sada

telescope stars

Hubble je snimio najudaljeniju zvezdu do sada

Na udaljenosti od oko 28 milijardi svetlosnih godina svemirski teleskop Hubble uočio je zvezdu koja je, po inicijalnim računicama, od 50 do 500 puta masovnija od Sunca. Pored velike razlike u masi, zvezda imena Erendel je i million puta sjajnija od naše matične zvezde. Čini se kao da Hubble ne dozvoljava da James Webb Space Telescope pokupi svu slavu.

Samo ime je izvedenica iz starih engleskih reči koje znače “jutarnja zvezda” i “svetlost zore”, aludirajući na starost zvezde. Procenjuje se da je ova zvezda nastala približno 900 miliona godina nakon Velikog praska, takoreći u “osvit” univerzuma. 

Kompletna studija koja detaljno opisuje i pokriva aspekte ovog otkrića, objavljena je prethodne srede u žurnalu “Nature”.

“Dok zagledamo ćoškove kosmosa, gledamo i unazad u vreme. Ove opservacije visokog kvaliteta dozvoljavaju nam da bolje razumemo sastavne delove nekih od najstarijih galaksija” izjavila je koautorka studije Victoria Strait za CNN.

Hubble-ov rekord iz 2018. godine kada je uočio zvezdu rođenu kada je univerzum bio star oko 4 milijarde godina, ovim posmatranjem je oboren. Zvezda Erendel je toliko udaljena od Zemlje da je njen sjaj putovao 12,9 milijardi godina do naše planete. 

Činjenica da je postojala kada je univerzum bio mlad (svega 6% svoje sadašnje startosti)  govori nam da ova zvezda nema jednake sastavne elemente poput mlađih, današnjih zvezda. Samim tim, ova opservacija će pomoći naučnicima da bolje sagledaju i istraže rane godine kosmosa. Jedan detaljan pogled u prošlost kao priprema za život u budućnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI