Nastavlja se pad vrednosti kriptovaluta

Pad vrednosti kriptovaluta

Pad vrednosti kriptovaluta – makar one dve najpopularnije digitalne valute, doveo je do toga da ukupna tržišna kapitalizacija ponovo padne ispod milijardu dolara.

Bitcoin je ponovo u padu. Najpopularnija kriptovaluta na svetu je danas vredela 18.620 dolara. To je druga najniža cena ove godine (cena je u junu pala na 17.600 dolara). Bitcoin nije bio jedina digitalna valuta koja je stradala, jer su i drugi novčići, uključujući Ether, takođe doživeli pad, što je dovelo pada ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta ispod granice od milijardu dolara.

Bitcoin je pao za 7% ove nedelje. Ethereum, druga najveća kriptovaluta, pala je sa 1.678 dolara u utorak na 1.493 dolara.

Bitcoin u odnosu na dolar oslikava pad vrednosti kriptovaluta
Bitcoin u odnosu na američki dolar.

Ovo nije prvi put da je zabeležen pad vrednosti kriptovaluta ispot milijardu dolara. Prethodna dva puta su se valute blago oporavile, ali se čini da “kripto zima” ne pokazuje znake kraja. Ukoliko uzmemo u obzir da je u novembru 2021. godine Bitcoin dostigao svoju najvišu cenu od 69.000 dolara, kao i da je tada ukupna tržišna kapitalizacija dosegla vrednost od 2,9 milijarde dolara, dolazimo do sumorne brojke od 2 milijarde dolara koje su isparile sa tržišta.

Iako postoji nekoliko faktora zbog kojih se kriptovalute “muče”, porast kamatnih stopa ima najveći efekat. Federalne rezerve SAD su više puta povećavale kamatne stope. One sada iznose 2,25%, gurajući inflaciju na najviši nivo u poslednjih 40 godina. Predsedavajući Džerom Pauel je upozorio da će centralna banka nastaviti da ih povećava, što će “naneti bol” američkoj ekonomiji.

Postoji određena nada da se ovaj pad vrednosti kriptovaluta ublaži – Ethereum-ov prelazak na nerudarski protokol. Fondacija Ethereum kaže da će se to dogoditi negde sredinom ovog meseca. Ne samo da bi to mogli da snizi cene grafičkih kartica, već bi moglo da privuče više kupaca ETH-a i dati podsticaj celokupnom tržištu digitalnih valuta.

Povezano: Tesla neće prihvatati Bitcoin

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI