Samsung predstavlja novi digitalni novčanik sa ‘kripto’ i mogućnostima digitalne dokumentacije

Najnoviji vodeći pametni telefon elektronskog giganta Samsung imaće novu funkciju – digitalni novčanik. Ova funkcija će omogućiti korisnicima da čuvaju digitalne dokumente – i, navodno, kriptovalute.

O uređaju

Uređaj, nazvan Galaxy S22 Ultra, moći će da skladišti dokumentaciju o identifikaciji, uključujući studentske legitimacije, vozačke dozvole i nacionalne lične karte u digitalnom obliku. Osim što vam služi kao digitalni novčanik, moći će da sadržii digitalne ključeve za kuće i ključeve automobila, u novoj funkciji Digital ID koja će biti dostupna „kasnije ove godine“. 

Takođe će, navodi kompanija u saopštenju za javnost, omogućiti korisnicima da skladište digitalne kreditne i debitne kartice. Kupci će takođe moći da koriste ID funkciju za čuvanje propusnica za ukrcavanje i „karta za pristup“. Nastojanje Samsunga je da ove funkcije debituju u svojoj rodnoj Južnoj Koreji „odmah nakon objavljivanja proizvoda“. 

Brojni mediji su takođe izvestili da bi i drugi dokumenti, kao što je evidencija o vakcinaciji protiv koronavirusa, takođe mogli da se čuvaju u novčaniku koji će biti kompatibilni sa kriptovalutama, ako je verovati ljudima iz ZDNet-a. Oni veruju da je konsolidacija kripto cena faktor koji će naterati kompanije da se još više okrenu kao ovom načinu plaćanja.

 

Digitalni novčanik

Samsung je digitalni novčanik nazvao „besprekornim, praktičnim i bezbednim iskustvom koje olakšava svakodnevni život“. Ovaj uređaj „kombinuje digitalno plaćanje, ID, ključeve i upravljanje imovinom u jednu alatku za pojednostavljenje vaših rutina, od pokazivanja studentske karte do sastavljanja putnih dokumenata pred let.”

Više južnokorejskih kompanija – uključujući Samsung – poslednjih godina radi na domaćim rešenjima koja uključuju novčanike na bazi blokčejna. Digitalni novčanik omogućava korisnicima da pohranjuju brojne digitalne dokumente, uključujući digitalizovane vozačke dozvole na bazi blokčejna.

U Južnoj Koreji, oni se uglavnom nazivaju tehnologijom identifikacije distribuiranog identiteta (DID). Sve veći broj južnokorejskih preduzeća je počeo da usvaja oblike digitalizovane dokumentacije, koja se skoro univerzalno čuva u novčanicima koji nisu mnogo različiti od onih koji se koriste za skladištenje kripta i nezamenljivih tokena ( NFT ).

Nedavno je jedna od najvećih banaka u zemlji otkrila da će početi da prihvata vozačku dozvolu zasnovanu na blokčejnu koja je pokrenuta u saradnji sa nacionalnom policijom.

 

Kripto – da ili ne

Međutim, Samsung je u svom izdanju oskudno pominjao blockchain ili kriptovalute, samo napominjući da njegova bezbednosna platforma Knok Vault „potpuno izoluje osetljive podatke poput vaših lozinki, biometrije ili blokčejn ključeva od glavnog operativnog sistema telefona“. 

Čini se da nisu sve kompanije spremne da prihvate kripto kao neminovnost, a neke se, poput Tesle, čak i ne slažu da su neminovne.

U međuvremenu, određeni korisnici društvenih medija i medijski komentatori nisu bili oduševljeni lansiranjem telefona u metaverzumu. 

Meta-ludilo

Kako je objavljeno , elektronski gigant održao je izlog za novi uređaj u  Decentraland  prodavnici pod nazivom 837X koju je prvi put predstavio na prošlomesečnom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu.

Medijska kuća Cnet nije bila impresionirana izveštajem autora koji je naveo da se događaj „činio prenagljenim i nepotpunim“ i da je „više služio kao primer šta  ne  treba raditi kada se koristi metaverzum za predstavljanje proizvoda“.

Novinar, Rasel Holi, objasnio je da „mnogi ljudi nisu mogli da uđu u Samsung 837X pre nego što je događaj počeo“, ostavljajući „mene i desetine mojih kolega metazena […] menjajući servere da bismo pronašli onaj koji radi.“

Holli je napisala sledeće o svom iskustvu:

„Kada je server sa otvorenim vratima bio lociran, sledeći izazov je bio pronalaženje sobe unutar ove virtuelne zgrade u kojoj se događaj najave zapravo strimovao.

Autor Cnet-a je zaključio da je događaj bio „polovičan pokušaj u dugom nizu kulturnih zeitgeist trenutaka iz Samsunga“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI

Metode fermentacije voća u Srbiji - Destilerija Krstić

Moderne metode fermentacije voća u Srbiji

Fermentacija voća je ključni proces u proizvodnji visokokvalitetnih alkoholnih pića, a savremeni pristupi i tehnologije omogućavaju proizvođačima da unaprede svoje proizvode i osvoje nova tržišta.

QA tester

Šta radi QA Tester?

Uloga QA testera postaje sve važnija kako tehnologija napreduje. QA tester, ili tester za osiguranje kvaliteta, igra ključnu ulogu u razvojnom timu, garantujući da krajnji

genetska terapija

Genetska Terapija i Njena Primena

Genetska terapija predstavlja revolucionarni pristup u medicini koji ima potencijal da radikalno promeni lečenje mnogih bolesti. Tokom poslednjih decenija, napredak u ovoj oblasti je bio