Kako da pametno iskoristite Google Documents

Google Documents

Većini ljudi svakodnevnica svela na vreme provedeno na internetu. Bilo da je to online učenje, slanje mailova, pa čak i obrada dokumenata se preselila na mrežu. Google-ova platforma uveliko je na tom polju zamenila Microsoft Office pakete. Za stotine miliona korisnika, Google Documents su u redovnoj, ako ne i stalnoj upotrebi. U nastavku pročitajte trikove za ovu Google platformu koji će vam pomoći da budete produktivniji.

 

Probajte ove Google Documents trikove kako bi povećali produktivnost i uradili više za manje vremena

 

Iza prividne jednostavnosti — samo otvorite i počnite da kucate — postoje brojne funkcije i alati za istraživanje, od kojih vam mnoge pomažu da prilagodite aplikaciju svojim potrebama i mogu poboljšati vašu produktivnost i tok posla. Kratka edukacija o njima sledi ispod:

 

Možete da diktirate svoj tekst

Diktiranje dokumenata ne funkcioniše za svakoga, ali možete bar da pokušate u Google dokumentima: OtvoriteTools meni i izaberite Voice typing da biste započeli. Ako vam je lakše, koristite prečicu na tastaturi, Ctrl+Shift+S u Windows-u ili Cmd+Shift+S u macOS-u. Kliknite na mikrofon koji se pojavljuje na ekranu i počnite da govorite. Videćete svoje reči ispisane dok ih izgovarate i možete da nastavite da kucate ako treba da unesete izmene i pojašnjenja. Ponovo kliknite na dugme mikrofona da biste isključili režim diktiranja. Svojim glasom možete učiniti više nego što mislite: komande kao što su „select paragraph“ i “go to the end of the line” su podržane, na primer. Pokušajte da eksperimentišete sa različitim komandama za formatiranje, a možete pronaći i kompletnu listu komandi.

 

Kako da brzo kreirate novi dokument

Ako želite brzo da napravite novi Google dokument, samo ukucajte „docs.new“ u traku za address bar browsera i pritisnite Enter. Da biste ubrzali proces, možete kreirati prečicu na desktopu ili bookmarku browsera.

 

Podesite sopstvene zamene

Otvorite Tools meni u Google dokumentima, izaberite Preferences, a zatim pređite na Substitutions: Videćete listu kombinacija znakova koje će Google dokumenti automatski zameniti nečim drugim kada ih otkucate (na primer, pravilno formatiranje razlomaka). Da biste kreirali sopstvene zamene, samo koristite polja Replace i With na vrhu liste. Takođe možete da izmenite i uklonite postojeće zamene pomoću krstića na desnoj strani ili onemogućite i omogućite zamene pomoću polja za potvrdu sa leve strane. Kako ćete koristiti zamene zavisi od vas.

 

Sarađujte na imejlovima

Google dokumenti su usko povezani sa Google-ovim email klijentom, kao što biste očekivali, i možete da koristite Dokumente za rad na imejlovima za Gmail dok ne budu spremni. U Google dokumentima izaberite Insert, zatim Building blocks, a zatim izaberite Email draft da biste započeli. Možete da @-spominjete ljude da popunite email adrese, a email se može napisati u glavnom tekstualnom polju—kada budete spremni da je pošaljete u Gmail, kliknite na plavu ikonu sa leve strane u Google-u Dokumenti i nova Gmail verzija će se pojaviti na ekranu.

 

Promenite fontove i layout

Ne morate da se zadovoljite podrazumevanim izgledom koji vam daje Gmail. Podesite opcije izgleda i formatiranja teksta tako da vam najbolje odgovaraju. Fontovi mogu biti deo toga, a na vrhu padajuće liste fontova možete izabrati Add fonts da biste uvezli nove. Postoji nekoliko drugih opcija osim fontova, kao što je padajući meni za zumiranje na traci sa alatkama. U međuvremenu, ako otvorite File meni i odaberete Page setup, imate opciju da pređete na prikaz bez stranica. Sve će izgledati kao jedan dugačak dokument, bez preloma stranica.

 

Koristite Google Documents šablone

Ne potcenjujte koliko vremena šabloni (templates) mogu da uštede. Iako je istina da ponekad mogu biti ograničavajući, oni takođe mogu da vam daju prednost na dokumentu: sa Google drive-a izaberite New, Google Docs i From a template da biste vidjeli neke izbore.

 

Pređite direktno u video poziv

Još jedan Google proizvod sa kojim Documents dobro funkcionišu je Google Meet. Iz razloga koji su nam svima poznati, video pozivi su mnogo češći nego što su bili, a Google je odgovorio dodavanjem dugmeta Meet u gornjem desnom uglu interfejsa dokumenata. Vidjećete ga kada otvorite dokument, a ako kliknete na njega i izaberete Start a new meeting, možete da uradite upravo to – svi ostali u pozivu će moći da vide trenutni dokument dok razgovarate.

 

(PCpress / Wired)

Povezano: Microsoft predstavlja novu generaciju WIndows-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI