Prva fotografija James Webb Space Teleskopa

Prva fotografija James Web Space Teleskopa

Čovek nikada ranije nije dublje, dalje i jasnije zavirio u svemir. Prva fotografija James Webb Space teleskopa, objavljena na briefing u Beloj Kući 11. jula, prikazuje hiljade udaljenih galaksija. Galaksije zabeležene na fotografiji smeštene su iza drugog klastera galaksija udaljenih oko 4,6 milijardi svetlosnih godina. Masa tih galaksija distortira prostor-vreme na takav način da galaksije iza klastera deluju uvećano. Ovo je omogućilo astronomima da zavire oko 13 milijardi godina u prošlost.

Prethodnici ovog teleskopa, čak ni uz ovu pomoć distorcije prostor-vremena, nisu uspevali da vide stvari koje su toliko udaljene. James Webb Space Teleskop ima prečnik ogledala od oko 6,5m,što je gotovo tri puta više od Hubble teleskopa. Pored toga, prednos JWST-a je ta što vidi i infracrvene talasne dužine svetlosti pri rođenju galaksija. 

Iako je prva fotografija James Webb Space Teleskopa zavirila mnogo dublje u svemir nego iko ikada, ovaj rekord neće dugo biti aktivan. Očekuje se da će vrlo uskoro naučnici uz pomoć ovog teleskopa nastaviti da pomeraju tu granicu.

Prva fotografija James Webb Space Teleskopa se očekuje već prilično dugo. Naime, ovaj teleskop je prvi put osmišljen još 80-ih godina prošlog veka. Planiranje i konstrukcija su, međutim, odlagani godinama, uglavnom zbog deficitarnog budžeta.

Teleskop je najzad lansiran 25, Decembra prošle godine. Nakon uspešnog razvijanja krila sa ogledalima i putovanja do gravitaciono stabilne tačke udaljene oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, morao je i da poravna 18 heksagonalnih segmenata svog ogledala i kalibriše instrumente. Po rečima naučnika, postojalo je više stotina stvari koje su u tom procesu mogle poći naopako. Međutim, sve je proteklo onako kako su se nadali.

Za tim koji već više od decenije radi na ovom teleskopu, prva fotografija JWST-a donela je – olakšanje. “Prvi komentar svih bio je – o, Bože, pa uspeli smo!” rekla je vođa Image Processing-a Alyssa Pagan. “Delovalo je nemoguće. I nemoguće se dogodilo.”

U svetlu očekivanja prvog batch-a fotografija, tim je ipak morao da se “zakune” u tajnost. “Nisam smeo ni da podelim fotografiju sa ženom.” rekao je Pontopiddan, vođa tima koji je proizveo prve naučne slike u boji.

Za gospođu Pagan, prva fotografija James Webb Space Teleskopa je došla u pravi čas. “Ovo je nemoguće ujedinjavajuća stvar. Svet je sada užasno polarizovan. Mislim da će mu koristiti nešto što je malo više univerzalno i povezujuće. Donosi dobru perspektivu, podsećanje da smo deo nečega toliko velikog i prelepog.”

Povezano: Hubble svemirski teleskop snimio je najudaljeniju zvezdu do sada

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOVIJE VESTI